Yliluonnolliset voimat jylläävät – Kauhun mestarin tuore romaani kääntyi sarjaksi

Murhamysteerinä alkanut The Outsider -sarja kehittyy nopeasti yliluonnollisia piirteitä saavaksi kauhunsekaiseksi jännitysnäytelmäksi. Katsojat pysyvät varpaillaan, sillä sarja perustuu kauhun mestari Stephen Kingin romaaniin Ulkopuolinen (2018). Sarja on tunnelmaltaan kuin piinaava Hohto-klassikko.

Ben Mendelsohn ja Yul Vazquez.

HBO Nordicin ohjelmistoon kuuluva The Outlander -sarja lähtee liikkeelle murhatutkimuksesta Georgian osavaltiossa sijaitsevassa pikkukaupungissa. Suosittua opettajaa ja baseball-valmentajaa Terry Maitlandia (Jason Bateman) syytetään metsästä löytyneen 11-vuotiaan Frankie-pojan raiskauksesta ja murhasta. Etsivä Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) pitää tapausta läpihuutojuttuna, sillä Maitlandin DNA:ta löytyy rikospaikalta ja todistajanlasunnot tukevat tämän syyllisyyttä.

Tapauksen pikaisen selvittämisen esteenä ovat monet ristiriitaiset todisteet, kuten Maitlandin fyysinen sijainti rikoksen tapahtuma-aikana. Hän näyttäisi olleen kahdessa eri paikassa samaan aikaan. Stephen Kingin kädenjälki alkaa hahmottua, sillä kyse on selvästi jostakin selittämättömästä yliluonnollisesta voimasta. Vaikka se paljastuu pala palalta, mitään hyvää ei ole luvassa.

Anderson joutuu turvautumaan Holly Gibney -nimisen (Cynthia Erivo) yksityisetsivän apuun. Naisella on käsittämätön numero- ja valokuvamuisti, aivan kuin Dustin Hoffmanin esittämällä Sademiehen Raymondilla, sekä muita yliluonnollisia kykyjä, joita tarvitaan murhamysteerin selvittämiseen.

Emmy- ja Golden Globe -voittaja Jason Bateman (Ozark-sarja, Game Night) toimii myös sarjan vastaavana tuottajana ja on ohjannut kaksi ensimmäistä jaksoa.

– En ole suuri kauhugenren fani, enkä pidä tulla säikäytetyksi, mutta tykkään jännityksen ja paineen luomisesta. Olin todella innoissani siitä, että tämä tarina muistutti tunnelmaltaan enemmän Stephen Kingin Hohtoa kuin hänen muita tarinoitaan, joiden painopiste on luoda kauhua, mässäillä pelolla ja shokeerata, Bateman perustelee kiinnostustaan televisiokriitikkojärjestö TCA:n (Television Critics Association) paneelissa Pasadenassa.

Batemanin ja kuusi jaksoa ohjanneen Andrew Bernsteinin (Ozark, Fear the Walking Dead) yhteistyö jatkuu sarjan myötä.

– Tapasimme Jasonin kanssa Ozarkin kuvauksissa. Hän on hyvin yhteistyökykyinen, ja katsomme asioita samasta näkövinkkelistä. Hän on loistava sekä näyttelijänä että ohjaajana. Jasonin rooli sarjassa on yllättävä, ehkä shokeeraavakin, mutta häntä ei hetkauttanut se lainkaan, Bernstein paljastaa Episodille Hollywoodissa.

Käsikirjoittajan unelma

Sarjan on käsikirjoittanut rikosdraamoistaan tunnettu Richard Price (The Color of Money, Deuce, The Night Of, Langalla). Kirjan sovittaminen 10-osaiseksi sarjaksi oli unelmien täyttymys Stephen King -fanille, joka on itsekin kirjailija.

– Pidän kirjan prosessioikeudellisesta käsittelytavasta, josta tarina kehittyy yliluonnolliseksi. Minua kiehtoo, miten logiikkaan ja todisteisiin tukeutuva etsivä käy sisäistä taistelua selittämättömien tekijöiden edessä. Alkuolettamus ei suinkaan ole, että zombeja tai murhanhimoisia pellejä olisi olemassa, Price korostaa.

Price ja Bernstein saivat tuulta purjeisiinsa kansantarinoissa, etenkin latinalaisissa kulttuureissa esiintyvästä El Coco -monsterimyytistä. Se edustaa epäluonnollista tai liioiteltua pelkoa hirviön muodossa.

 

Cynthia Erivo.

 

– Teimme paljon taustatyötä Richardin kanssa El Coco -myytin selvittämiseksi. Se esiintyy eri näköisenä kulttuurista riippuen. Vierailemme sarjassa harmaalla alueella, jonka asukkeja kaikki tällaiset kummitukset ja ajaukset ovat. Se on hauskempaa kuin hahmojen rajaaminen niihin, jotka uskovat yliluonnollisiin asioihin ja niihin, jotka eivät usko, selittää Bernstein.

Ohjaajan suurimpana haasteena oli eri lähtökohdista sarjaa seuraavien katsojien pitäminen tyytyväisinä.

– Kyse on aina tasapainosta, joten meidän on annettava Stephen King -faneille haluamansa eli pelotella heitä tarpeeksi, mutta tarjota myös uutta kirjan ulkopuolelta. Emme kuitenkaan halunneet sarjan olevan vain kauhua, etenkään perinteisessä mielessä. Kyse on myös itsetutkiskelusta; keitä olemme ihmisinä ja mitä edustamme maailmassa.

King ei osallistunut mitenkään kuvauksiin, ei edes vierailijana.

– Kunpa hän olisikin! Lähetimme hänelle kohtauksia jaksoista ja olimme aivan täpinöissämme Richardin kanssa hänen kommenteistaan. Olimme hyvin tietoisia Stephenin omistautumisesta lukijoilleen, jonka hän ottaa hyvin vakavasti. Kunnioitimme sitä etenkin Hollyn kautta, Bernstein paljastaa.

Yhdeksän romaania (muun muassa Clockers) kirjoittanut Price ei ottanut paineita mestarin tarinan muokkaamisessa. Hän tietää, että sovitettu käsikirjoitus voi kunnioittaa romaania vain sen hengessä.

– Kirjassa on lähes 600 sivua, mutta tapahtumat etenevät liian nopeasti sarjaa ajatellen. Minun oli tuotava enemmän esille hahmojen moniulotteisuutta, psykologiaa ja inhimillisyyttä, etenkin kun kyse on yliluonnollisista tapahtumista. Tärkeää oli myös vihjeiden ja palapelin palasten ripottelu sopiviin kohtiin käsikirjoituksessa.

Toki niin etsiviä kuin katsojaa johdetaan tarkoituksella harhaan. Verhoa pahuuden ilmentymään raotetaan pienin askelin.

– Kauhun ongelma on siinä, että todella karmeilla asioilla pelottelu on vaikeaa. Olen aina pitänyt siitä haasteesta. Mielestäni ratkaisu ei piile verellä mässäilyssä vaan pitämällä kauhu taustalla, toteaa Price.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles
Kuvat: HBO Nordic