Kävimme katsomassa vuoden odotetuimman ensi-illan – Tässä ensireaktiot Christopher Nolanin elokuvasta Tenet

Tenet saa vihdoin ensi-iltansa. Pääsimme katsomaan elokuvan Itäkeskuksen IMAX-salissa ennakkoon.

21.8.2020 19:00

Koronaepidemia on siirtänyt monien Hollywood-elokuvien ensi-iltaa, mutta yhden ison tapauksen kohdalla odotus päättyy ensi viikolla. Christopher Nolanin uusi ohjaustyö Tenet tulee teattereihin keskiviikkona 26. elokuuta.

Episodin toimitus pääsi tällä viikolla katsomaan elokuvan ennakkoon. Tässä elokuvan nähneiden toimittajiemme ensireaktiot.

Jouni Vikman:
”Tenet on ehkä Christopher Nolanin pinnallisin ja kaikesta ajan kanssa pelaamisestaan huolimatta suoraviivaisin elokuva. Se on kuin Bond-seikkailu, mutta se on älyllinen Bond-seikkailu, jossa rautalangasta väännetyn juonen ja katsojan palkitsevien kyhnyttämiskohtausten sijaan Nolan haastaa oikeasti pähkäilemään, mitä on tapahtumassa – tai mitä on tapahtunut ja/tai tapahtuu tulevaisuudessa. Kaksi ja puoli tuntia sujahtaa kuin siivillä, ja heti perään tekee mieli katsoa huikea seikkailu uudestaan bongatakseen matkan varrelta lopussa paljastettuja johtolankoja. Saumoistaan nitisevä ”tiede” ei ole luennoitava pääasia, vaan mahdollistaja, jonka avulla Nolan täyttää valkokankaan niin hulppeilla kuvilla, ettei niitä voi katsoa hymyilemättä.”

Jussi Huhtala:
”Tenet on hätkähdyttävän upea trilleri. Se haastaa katsojan tavalla, jolla vain Christopher Nolan pystyy. Paluu tulevaisuuteen ja James Bond kohtaavat elokuvassa, joka näyttää jumalaisen hyvältä isolta kankaalta ja pistää katsojan aivot solmuun. ”Älä yritä ymmärtää. Tunne se”, kuuluu elokuvan repliikki, ja se koskee myös elokuvakokemusta.”

Jesse Raatikainen:
”Pari kertaa naurahdin spontaanisti, kun yritin saada pienet aivoni raksuttamaan elokuvan käänteiden mukana. Tenet on A-luokan toimintaelokuva, jossa on sisältöä ja yritystä enemmän, kuin kuin hengenheimolaisissaan. Nolan-lisä on arvokas. Teknisesti elokuva on upea elämys, mikä ei tietysti tule yllätyksenä.”

Susanna Karhapää:
”Tenet haastaa lineaarisen aikakäsityksen ennennäkemättömällä tavalla. Juonen monimutkaisuus saa pysyttelemään valppaana ja kaksi ja puoli tuntia menee hujauksessa.”

Niko Ikonen:
”Nolan on nero. Nolanin aikakäsitys on poikkeava. Kukaan muu ei pysty tekemään Nolan-elokuvaa – ja mikä parasta, Tenetin tiede on teoriatasolla totta, joten se ei edes ole scifi-elokuva, vaikka maailmankaikkeuden aika-avaruusrakennetta venytetäänkin täysin ennennäkemättömällä tavalla. Tenet on hämmentävästi myös perinteitä kunnioittava James Bond -seikkailu. Se on aivan tuiki tavallinen toimintaelokuva. SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. Hattu päästä.”

Hannu Liekso:
”Christopher Nolan on keittänyt kasaan kiehtovan keitoksen, jonka käänteitä odottaa jännityksellä. Tenent on kiinnostava elokuva ja sen konsepti mielenkiintoinen ja sen seuraaminen vaatii täydellistä keskittymistä ja virkeitä aivoja. Ei voi välttyä ajatukselta, että Nolan pyrkii esittelemään maailmalle oman neroutensa, jota hän on vaalinut pitkin matkaa laskemalla salaisuuden verhon koko elokuvan tuotannon ajan.”

Vierailevana tähtenä mukana kommentoimassa oli myös Rumban Jukka Hätinen:
”Ajassa eri suuntiin liikkuminen voi tuntua aluksi utopistiselta ajatukselta, mutta Tenetissä teoria ja käytäntö esitetään pureksittavan kokoisissa paloissa. Elokuvan jälkeen tämä kaikki käy järkeen, ja tekisi mieli palata kaksi ja puoli tuntia taaksepäin, jotta osaisi katsoa kohtaukset välittömästi uusin silmin. Tarina on agenttijännäriä ja toimintarymistelyä. Etenkin viimeksi mainitulla osa-alueella on luvassa ennennäkemätöntä silmäkarkkia ja aivojumppaa.”

Tenet tulee teattereihin 26. elokuuta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia