Keskiviikkona kankaalla: Yksi elokuvahistorian hulluimmista visioista

Keskiviikkona on Helsingissä mahdollisuus nähdä yksi kaikkien aikojen kulttielokuvista, kun Alejandro Jodorowskyn The Holy Mountain esitetään elokuvateatteri Orionissa.

Helmikuussa 86 vuotta täyttänyt Jodorowsky on yksi elokuvan merkittävimmistä surrealisteista. Hänen tunnetuimmat elokuvansa valmistuivat yli 40 vuotta sitten, mutta hän on edelleen ajankohtainen ja aktiivinen elokuvantekijä.

”Vuonna 1973 valmistunut The Holy Mountain on yksi elokuvahistorian hulluimmista ja vaikuttavimmista visioista, jonka kuvien ja kohtausten suuruudelle vetää vertoja vain sen hengellinen kunnianhimo”, kirjoitettiin Episodin laajassa Jodorowsky-jutussa viime marraskuussa, kun hänen viimeisin ohjaustyönsä Elämän tanssi tuli Suomen teattereihin.

The Holy Mountain aiheutti skandaalin Cannesin elokuvajuhlilla ja sementoi lopullisesti Jodorowskyn maineen mystisenä ohjaajanerona. Vaikka elokuva ei ollutkaan kaupallinen menestys kuin korkeintaan Ranskassa, se antoi Jodorowskylle mahdollisuuden tehdä seuraavaksi melkein mitä vain. Valinta osui Frank Herbertin scifiromaaniin Dyyni (1965), jonka kimpussa ohjaaja vietti monta vuotta ennen kuin projekti kaatui omaan mahdottomuuteensa.

KAVIn esittelyn mukaan The Holy Mountainissa Jodorowsky jatkoi El Topon (1970) uskonnollisten aiheiden viljelyä ja kulutuskulttuurin kritisointia häkellyttävän surrealistisen kuvaston säestämänä.

The Holy Mountain esitetään Orionissa keskiviikkona 13.5 kello 18:30. Lisätietoja ja lippuja KAVIn sivuilta.

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut