Kiellettyä rakkautta, lesken surua, maahanmuuttajia, mielenterveysongelmia ja Utøya: Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaat nyt julki

Kaikki viisi ehdokaselokuvaa ovat nähtävillä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla 19.-29.9.2019 Helsingissä.

21.8.2019 13:23

Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden elokuvapalkinnon ehdokkaiksi julkistettiin A White White Day (Islanti), Blind Spot (Norja), Reconstructing Utøya (Ruotsi) ja Queen of Hearts (Tanska). Suomea edustaa Miia Tervon ohjaama ja käsikirjoittama Aurora. Episodi arvosteli rovaniemeläisnaisen ja maahanmuuttajamiehen elämän kiemuroista kertovan suomalaisedustajan aiemmin.

Kansalliset raadit ovat valinneet kunkin elokuvan perusteinaan taiteellinen omaperäisyys, korkea laatu, ympäristöönsä sidoksissa oleminen sekä se, että elokuvan juuret ovat pohjoismaisessa kulttuurissa.

Hlynur Pálmasonin ohjaama ja käsikirjoittama A White White Day (Hvitur, Hvitur Dagur) kertoo surevasta leskimiehestä, joka epäilee vaimollaan olleen suhde toisen miehen kanssa. Islantilaisedustaja on tarina surusta, kostosta ja rakkaudesta.

Tuva Novotnyn ohjaama ja käsikirjoittama Blind Spot (Blindsone) pohtii mielenterveyden häiriöitä ja yhteiskunnan asenteita niihin. Kyseessä on tarina äidin kamppailusta tyttärensä mielenterveysongelmien ymmärtämiseksi.

Ruotsalaisedustaja Reconstructing Utøyassa (Rekonstruktion Utøya) kuusi vuotta sitten tehdyistä terrori-iskuista selvinneet nuoret kokoontuvat muistelemaan ja rekonstruoimaan kokemaansa Carl Javérin ohjaamana.

Tanskalainen Queen of Hearts (Dronningen) kertoo asianajajanaisen ja teini-ikäisen poikapuolensa suhteesta ja vallankäytöstä ihmissuhteissa. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannnut May el-Toukhy.

Noin 47 000 euron suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittaja ja tuottajan kesken. Viisihenkinen lautakunta valitsee voittajan äänestämällä ja voittaja julkistetaan Tukholmassa 29.10.2019

Aiempia kyseisen arvostetun elokuva-alan palkinnon saajia ovat muun muassa Lars von Trier (Anticrist), Thomas Vinterberg (Jahti) ja Ruben Östlund (Play). Suomeen palkinnon on voittanut Selma Vihunen vuonna 2017 elokuvalla Tyttö nimeltä Varpu ja Aki Kaurismäki vuonna 2002 Mies vailla menneisyyttä -elokuvallaan.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia