Jahti

GENRE ENSI-ILTA 22.03.2013 TÄHDET

Thomas Vinterbergin lajityyppirajat ylittävä Jahti sijoittuu Tanskan maaseudulle, sydämelliseltä vaikuttavaan kyläyhteisöön, jossa miehet ovat yhä korostuneesti miehiä: suojelevia, oikeamielisiä ja uhan edessä valmiita ääritekoihin.

Hallitusti kerrottu tarina tuo mieleen John Patrick Shanleyn pienimuotoisen Doubt – epäilys -elokuvan (2008)tai Arthur Millerin näytelmään perustuvan Noitavainon (1996). Jahdissa tiivis työläisyhteisö kääntyy yksilöä vastaan, kun hänet tulkitaan viattomuutta uhkaavaksi ulkopuoliseksi. Sivistyksen ohut pintasilaus karisee hetkessä, ja primitiivinen väkivaltaisuus pääsee purskahtamaan esiin.

Koston kierteen käynnistää pettyneen pikkutytön valhe. Lucas (Mads Mikkelsen) koettaa rakentaa arkeaan ja itsetuntoaan uudelleen avioeron ja työttömyysjakson jälkeen. Kyläkoulun lopettaminen on jättänyt hänet vaille opettajan töitä. Pesti päiväkodin opettajana on toki askel alaspäin uratikkailla, mutta parempi kuin ei mitään. Kun Lucas löytää vielä naisseuraa, on hän pitkästä aikaa vahvoilla.

Lucasin parhaan ystävän, Theon (Thomas Bo Larsen), pieni Klara-tytär (Annika Weddekopp) hakee tarkkanäköisestä Lucasista ystävää. Kun Lucas torjuu tytön hellyydenosoitukset, alkaa lapsen mieli kuohua. Klara väittää Lucasin käyttäytyneen sopimattomasti, tavalla, joka voi vahingoittaa lasta vakavasti.

Vaikka Lucasin esimies, päiväkotia johtava Grethe (Susse Wold), suhtautuu Klaran puheisiin ensin varauksella, on lapsen sana näissä tapauksissa aina aikuisen väitettä painavampi. Ja hyvä niin. Mutta onko varovaisuudessa menty jo liian pitkälle? Jatkuva pelon ja epäluulon ruokkiminen voi johtaa pahimmillaan oikeusmurhaan, kuten Lucasin kohdalla uhkaa käydä.

Tanskan keskeisiin nykyohjaajiin lukeutuva Thomas Vinterberg on tarttunut aiheeseen, jota hän sivusi jo läpimurtoelokuvassaan. Jahti on eräänlainen antiteesi dogma-kauden parhaalle elokuvalle Juhlat (1998), jossa Vinterberg avasi likaisia perhesalaisuuksia. Nyt salaisuutta ei todellisuudessa ole, ja totuuden sivuuttaminen on viedä viattomalta mieheltä jos ei henkeä, niin liki kaiken muun: työn, rakkauden, ystävät ja paikan yhteisössä.

Roistoja ja sankareita näytellyt Mads Mikkelsen tulkitsee nyt jokamiestä ja tekee roolinsa erinomaisen hienostuneesti ja pienin elein. Myös pikkuinen Annika Weddekopp Klaran osassa sekä Lucasin teini-ikäistä poikaa näyttelevä Lasse Fogelstrom tekevät tarkkaa ja herkkää työtä.

Jahdin tunnelma on tukahdutetun painostava, mutta elokuvassa on myös kuulautta ja ilmaa. Charlotte Bruus Christensen ottaa kameroineen kaiken irti myöhäissyksyn ja alkutalven hauraasta valosta. Vinterbergin ja Tobias Lindholmin käsikirjoitus pysyy olennaisessa. Vaikka elokuvassa onvahvan liikuttavia, jopa melodramaattisia hetkiä, jättää se puhdistuneen olon.

Vinterberg onkin puhtauden asialla paitsi temaattisesti myös esteettisesti. Lucas vertautuu viattomaan eläimeen, metsästäjän tähtäimeen joutuvaan peuraan. Myös Klara on viaton lapsen ajatuksineen ja motiiveineen. Vaikka Jahdin ydin on tumma, välittää se pyrkimyksen kaikesta turhasta riisuttuun, kauttaaltaan perusteltuun elokuvailmaisuun.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat