Koomikko ja kauhuleffaohjaaja Jordan Peele: ”En näe itseäni palkkaamassa valkoista pääosamiestä elokuviini”

Hittiohjaaja kertoi hieman menneisyydestään sekä nopeasta nousustaan tähtiin.

27.3.2019 20:34

Get Out– ja Us-kauhuhitit sekä tulevan Twilight Zone -tv-sarjan rebootin tehnyt 40-vuotias Jordan Peele paljasti mietteitään faneille.

Peele oli aikoinaan jumissa MADtv-komediaohjelmassa, eikä häntä suostuttu päästämään sieltä pois. Hänelle nimittäin tarjottiin paikkaa Saturday Night Livessä, mutta Peelen sopimusta ei peruttu. Hän päätti kostaa. Näin syntyi Get Outin käsikirjoitus.

– Suljeuduin huoneeseen kuin jokin superpahis. Halusin tuottajaksi. Tuottajat nimittäin päättävät kaikesta taiteeseen ja komediaan liittyvästä, eivätkä he oikeasti tiedä niistä mitään.

Peelellä oli selkeä suunnitelma. Hän antoi itselleen viidestä seitsemään vuotta aikaa, joten hän rupesi kirjoittamaan lukuisia eri projekteja samanaikaisesti. Get Out on yksi ensimmäisistä käsikirjoituksista.

– Kahden viikon välein kysyin itseltäni: ”Mitä ihmettä olen tekemässä? Kirjoitan elokuvaa mustasta miehestä, jota syyllistetään kaikesta, ja valkoiset ihmiset ovat pahoja, ja tämän pitäisi vielä olla hauska.” Se on kuitenkin paluulippuni, mikäli saan tehtyä siitä hauskan.

Get Outista tuli jättihitti. Viiden miljoonan dollarin budjetilla tehty leffa tienasi 250 miljoonaa. Nyt kun Us on samanlainen hitti, voi Peele tehdä suurin piirtein mitä haluaa. Hän aikoo kuitenkin käyttää valtaansa hyvin.

– Näen tilanteen niin, että kykenen nyt palkkaaman tummaihoisia elokuviini. Olen erinomaisessa paikassa, kun pystyn sanomaan Universalille haluavani tehdä 20 miljoonan kauhuleffan, jonka pääosassa on musta perhe.

– En näe itseäni palkkaamassa valkoista pääosamiestä elokuviini. Ei sen takia, ettenkö pitäisi valkoisista kundeista, mutta olen jo nähnyt sen elokuvan. Tämä on hienoa aikaa. Elämme tietynlaista renessanssia, kun voimme murskata kaikenlaisia Hollywood-myyttejä representaatiosta.

Lue koko haastattelu Hollywood Reporterin sivuilta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia