Kotimainen lyhytelokuva leikittelee filosofialla

29.11.2011 14:52

Mistaken (2011) on Arsen Sarkisiantsin ohjaama kotimaista tuotantoa oleva lyhytelokuva. Scifiä ja toimintaa yhdistelevä tarina kertoo huippusuositusta muusikosta nimeltä Nick Mayers, joka alkaa kuvitella olevansa ainoa ”oikea” ihminen maailmassa ja että kaikki muut on luotu häntä varten.

Elokuvan pääosissa nähdään ruotsalainen Andreas Wilson (Pahuus, Colorado Avenue) sekä suomalainen Jenni Banerjee (Kotikatu, Harjunpää ja pahan pappi). Mistaken on parhaillaan ehdolla Helsingin lyhytelokuvafestivaalin Kettu-elokuvapalkinnon saajaksi.

Episodi tapasi ohjaaja Arsen Sarkisiantsin sekä näyttelijä Andreas Wilsonin ja keskusteli heidän kanssaan Mistakenin tuotannosta. Sarkisiants kertoo vakuuttuneensa Wilsonin sopivuudesta elokuvaan tutustuttuaan näyttelijän aiempiin töihin.

– Ajattelimme ensin etsiä englanninkieliseen tuotantoomme amerikkalaisia näyttelijöitä, mutta käytännön syistä päädyimme etsimään väkeä lähempää Suomea. Andreasin nimi tuli esiin eräässä näyttelijätietokannassa. Nähtyäni muun muassa Pahuuden olin varma että hän olisi sopiva Nick Mayersiksi. Totta puhuakseni olin hieman yllättynyt kun hän suostui!, Sarkisiants sanoo.

– Luin heidän minulle lähettämän käsikirjoituksen ja minusta se oli hyvin kiinnostava sekä omaperäinen. Se tuntui hullunkuriselta mutta hyvin hauskalta, Wilson kertoo.

Wilson otti kaiken irti rockmuusikko-diivan esittämisestä.

– Minulla oli hyvin hauskaa. Olen teini-ikäisenä soittanut pienessä autotalli-bändissä, ja uskon että on monien haave nousta muusikkona julkisuuden keskiöön. Nick Mayersin hahmo on hyvin erikoinen, joten nautin hänen esittämisestään.

Wilsonin mukaan toimivassa elokuvassa on yhdistelty elementtejä useammasta eri genrestä.

– Vaikka Mistakenin maailma kenties onkin eräänlainen dystopia, minusta on aina hyvä tuoda esimerkiksi draamaelokuvaan hiukan komediaa ja komediaan hiukan draamaa. Liian yksipuolinen elokuva voi olla aika tylsä. Tämäkin elokuva on tietynlainen parodia omalaatuisesta rock-diivasta, vaikkei kyseessä komedia olekaan, hän selventää.

Arsen Sarkisiants haki Mistakeniin mahdollisimman kansainvälistä otetta.

– Muun muassa kainsainvälisen jakelun kannalta päätimme heti alussa että elokuvasta tulee englanninkielinen. Elokuvan tuotantoryhmässä oli ihmisiä eri maista, Suomen lisäksi muun muassa Saksasta sekä Latviasta.

Elokuva perustuu erääseen Sarkisiantsin nuorempana kirjoittamaan tarinaan.

– Olin nuorena hyvin kiinnostunut filosofiasta. Solipsismi on aatesuuntaus, joka juuri pohtii onko maailmassa vain yksi ”oikea” ihminen jonka ympärillä kaikki pyörii.

Sarkisiantsin mukaan solipsismin ajatuksen näkee esimerkiksi hyvin pienistä lapsista. Heille muut ihmiset ”katoavat” kun he lähtevät pois lapsen näkökentästä.

Sekä Wilson että Sarkisiants ovat yhtä mieltä siitä, että haasteista huolimatta elokuvan tuotanto saatiin pidettyä hyvin kasassa.

– Odotin tuotannon olevan kaoottisempaa luettuani käsikirjoituksen sekä kaiken, mitä se sisälsi, mutta Arsen teki oikein hienoa työtä tuotannon sekä kuvausten organisoinnissa, Wilson kommentoi.

– Kuvaukset jouduttiin tekemään melko lyhyellä aikataululla ja editoinnissa jouduttiin lopulta karsimaan paljon materiaalia pois lopullisesta elokuvasta. Kun kuitenkin olimme esimerkiksi tekemässä elokuvan isoa joukkokohtausta kauppakeskuksen parkkipaikalla kaksi päivää, tunsin että olemme oikeasti nyt tekemässä tästä totta. Kaikki meni oikein hyvin, Sarkisiants summaa.

Mistaken on nähtävillä Kettu-elokuvapalkinnon ehdokkaiden kiertueella, joka kiertää tällä hetkellä Suomen elokuvateattereissa. Pääkaupunkiseudulla lyhytelokuvaehdokkaat näytetään seuraavan kerran Kino Tapiolassa Espoossa keskiviikkona 30.11. sekä perjantaina 2.12. klo 19.00.

Lisätietoa: Kettu-elokuvapalkinto

Markus Muhin

 

 

 

Lisää luettavaa