Pian nähdään Krista Kosonen viikinkinaisena HBO:n uutuussarjassa – ”Koko konsepti on niin hienolla tavalla hullu ja älytön”

Krista Kosonen tähdittää HBO:n uutta kuusiosaista Beforeigners-norjalaissarjaa muinaisviikinkinä. Viikinkinaisen rooli scifi-sarjassa vaati Kososelta paljon ennakkotyötä, mutta kokemus oli antoisa.

Krista Kosonen saapui norjalaissarja Beforeignersin pressitilaisuuteen vietettyään kesälomalla laatuaikaa nelivuotiaan tyttärensä kanssa. Kosonen on nyt pinnalla, sillä hän näyttelee HBO:n tuottamassa scifi-sarjassa Alfhildr Enginnsdottiria, viikinkinaista, joka päätyy 1100-luvulta yllättäen nykyajan Osloon. Sarjassa valonvälähdykset merellä tuovat mystisesti nykyaikaan entisaikojen väkeä, eikä näillä beforeignereiksi kutsutuilla ihmisillä ole muistikuvia tapahtumista. Sopeutuessaan nykyaikaan Alfhildr päätyy loppuun palamisesta toipuvan poliisin työpariksi ratkomaan beforeigneriksi oletetun naisen murhaa.

Viikinkinaisen rooliin norjalaistuotantoon Kosonen pääsi saatuaan koekuvauskutsun agentuurinsa Actors in Scandinavian kautta. Koekuvaus oli tosin norjaksi; kielellä, jota Kosonen ei osannut.

–Sanoin agentilleni, että en tajua tästä sanaakaan, ja hän vastasi että tee se vain jotenkin. Niinpä tein koekuvauksen ja vastauksena kertoivat tykänneensä tosi paljon. Toisen kuvauksen jälkeen lähdin Osloon ja teimme koekuvauksia yhdessä muiden näyttelijöiden kanssa.

Kieliasia mietitytti Kososta, kun tarjous pääosasta tuli, mutta ihmiset tuotannon puolelta osoittivat luottamuksensa norjan kielen taidon puutteesta huolimatta.

– Käsikirjoituksen luettuani roolin vastaanottamista ei tarvinnut kauan miettiä. Käsiksestä tuli sellainen olo, että en ole koskaan lukenut mitään tällaista, ja se olo tulee yllättävän harvoin. Koko sarjan idea tuntui niin omituiselta ja freesiltä, mikä on aina hyvä asia.

Myös Beforeignersin norjainen huumori uppoaa Kososeen ja Anne Bjørnstadin sekä Eilif Skodvin luoma käsikirjoitus nauratti häntä:

–Koko konsepti on niin hienolla tavalla hullu ja älytön. Eikä pidä juuttua sellaiseen yksityiskohtaan kuten että miksi ihmiset menneisyydestä ilmestyvät, se vain tapahtui ja siitä eteenpäin, Kosonen naurahtaa.

Vuorosanojen pänttäämistä ja taustatyötä viikingeistä

Kosonen on aiemminkin näytellyt vahvoja naisrooleja, kuten elokuvissa Miami (2017), Kätilö (2015) ja Puhdistus (2012). Nyt vuorostaan viikinkinaisen saappaisiin hyppääminen oli Kososen mielestä mahtavaa, vaikkakin työlästä: rooliin valmistautuminen vaati aiempiin rooleihin verrattuna paljon enemmän aikaa.

–Siinä oli varmaan 15 kertaa enemmän töitä vuorosanojen pänttäämisen myötä. Minulla oli englannin- ja norjankieliset käsikirjoitukset ja nauhat jokaisesta repliikistä. Dialect coachini, islantilaisen näyttelijä Ivar Sverrissonin kanssa kävimme läpi ääntämyksiä, jotta sain vuorosanoihin islantilaisen soundin. Kävimme esimerkiksi läpi mitä sanaa tulee painottaa, että lause ei ala kuulostaa oudolta. Periaatteessa valmistautuminen oli ihan vain fyysistä työtä ja järjetön määrä toistoa, Kosonen kertoo.

Perehtyäkseen viikinkiaikaan Kosonen soitti historioitsijalle ja sai kuulla viikingeistä itselleen uutta tietoa, joka toi hyvän lisän roolisuoritukseen yksityiskohtien hallinnan kautta. Kosonen pitää taistelukohtauksista, joten hänestä oli hienoa päästä viikinkityylisiin miekkataisteluharjoituksiin. Hänen mukaansa mielenkiintoista oli myös pohtia sitä, miten oikeasti toisesta ajasta tuleva henkilö pyrkii vilpittömästi integroitumaan moderniin yhteiskuntaan ja miten moninaisiin asioihin hän törmää nykyajassa.

Kosonen toivoo, että Beforeigners saisi jatkoa, sillä sarjassa on loistava käsikirjoitus, työyhteisö on ihana ja rooli mielekäs.

–Alfhildrin roolissa on paljon asioita mitä voin tutkia, jolloin sekä näyttelijänä että ihmisenä oppii jotain ihan uutta, Kosonen kertoo.

Mukava työyhteisö ja mielekäs rooli

Kososen mielestä työympäristö Beforeignersin parissa oli turvallinen, ja hänellä on ainoastaan hyvää sanottavaa jokaisesta tapaamastaan norjalaisesta; hänen kollegansa olivat ihania ja ottivat hänet avosylin vastaan auttaen kaikessa. Hänelle hienointa sarjaa tehdessä olikin työyhteisö sekä norjalaisten rento asenne.

–Koko Norja oli hirveän ihana kokemus.

Kososelle haastavinta puolestaan olivat ensimmäiset kuvauspäivät, jolloin tilanne on aina herkkä ja haavoittuvainen, sillä tuolloin on oltava avoin ja on näytettävä muille kuinka tekee töitä. Nyt hän teki saman, mutta kielellä, jota kaikki muut paikalla olijat häntä lukuun ottamatta osasivat. Tämä haastavin osuus yhdistettynä norjalaisten vastaanottoon sai aikaan sen, että kaikki ei ollutkaan niin pelottavaa.

–Ihmiset kuvauksissa nauroivat sille, kuinka hullua on, että otin vastaan itselle täysin vieraalla kielellä näyteltävän roolin. Sitten itseänikin alkoi naurattaa, että otin haasteen vastaan.

Sarjan ideaa voi Kososen mukaan laajentaa periaatteessa mihin suuntaan vain ja hän ehdottaa, että hahmoille voisi esimerkiksi tapahtua aikahyppy Tokioon tai Hawaijille. Jos Kosonen itse päätyisi vieraaseen aikaan, hän haluaisi päästä näyttelemään dinosaurusten kanssa tai päätyä historiallisen Jeesus Nasaretilaisen aikaan.

–Myös Beforeignersissa esiintyvien kivikauden ihmisten aikaan olisi mielenkiintoista päästä; heille on sarjassa kehitetty oma kielensäkin.

Jens Lienin ohjaaman Beforeignersin kohdalla Kososella ei ollut kuvauksissa kiireen tuntua, vaikka hänen syksynsä muutoin oli hyvin kiireinen. Norjalaissarjan kanssa samaan aikaan olivat käynnissä Jukka-Pekka Valkeapään ohjaaman Koirat eivät käytä housuja-elokuvan kuvaukset.

–Mitä enemmän tekee töitä, sitä vähemmän ehtii ongelmoimaan asioita. Arkielämä on sumplittava ja mietittävä missä lapsi ja koira ovat milloinkin. Onneksi hyvien tukiverkostojen myötä selviää ja agentti auttaa aikatauluttamisessa, joten pystyin keskittymään työhön ja vaihtamaan nopeasti roolien välillä.

Kososella riittäisi kiinnostusta jatkossakin kansainväliselle uralle, mutta hän kertoo että se ei ole itsestään kiinni.

–Teen paljon koekuvauksia, mutta kilpailu on sitä tasoa, että jos joku suomalainen makaa kuolleena jossain tv-sarjassa, niin siihen ruumiin rooliin on pyrkinyt myös 300 muuta.

Tulevaisuudessa Kososella on tiedossa esimerkiksi keväällä 2020 ilmestyvän Helene-elokuvan jälkiäänityksiä sekä muutamia tv-sarjaprojekteja.

Beforeigners on nähtävillä HBO Nordicilla 21.8. alkaen. Katsasta traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut