”Kun Billy Crystalia kyykytettiin” – Rooli kaikkien aikojen romanttisessa komediassa olisi voinut päättää koko uran

”Älä ole silly, ota Crystalin Billy”

30.1.2023 18:00

2020-luvulla lähinnä poliittisista twiiteistään tunnettu Rob Reiner oli Hollywoodin tähtiohjaaja vuonna 1988.

Alla oli putki loistavia – ja tyyliltään hyvin erilaisia – hittielokuvia: Hei me rokataan!, Stand by me – viimeinen kesä ja Prinsessan ryöstö.

Vuosikymmenen lopulla Reiner halusi tehdä elokuvan keskusteluista ystävänsä, käsikirjoittaja Nora Ephronin kanssa. Kaksikko synnytti modernin elokuvahistorian romanttisen komedian klassikon Kun Harry tapasi Sallyn.

Naispääosan kiinnittäminen oli helppoa. Meg Ryan säteili koekuvauksissa kuin tuhat aurinkoa ja homma klikkasi heti.

Miespääosan tarina oli kuitenkin toinen.

Rooli oli vaativa. Harryn hahmo oli sarkastinen ja jotkut kommentit olivat jopa ilkeitä ja sovinistisia. Rooliin täytyi saada näyttelijä, joka kykeni olemaan myös sympaattinen ja aito, sekä tasapainottamaan Meg Ryania.

Reiner tiesi tämän ja ei tarjonnut roolia heti Billy Crystalille, joka oli ainakin paperilla mitata täyttävä valinta. Televisiosarjoissa näytellyt koomikko oli Rob Reinerin hyvä ystävä. Epäonnistuessaan rooli olisi saattanut päättää Crystalin uran.

Reinerin jahkailu aiheutti puolestaan epäluottamusta Crystalissa.

”Kylillä kerrottiin, että roolia oli tarjottu suurin piirtein kaikille kaupungin nelikymppisille miehille, paitsi minulle”, Crystal tilittää.

”En ollut kovin iloinen, mutta minkäs teet?”

Roolia oli kaavailtu ainakin Richard Dreyfussille, Michael Keatonille, Albert Brooksille ja Tom Hanksille. Reiner kertoi kuitenkin tietävänsä sydämessään, kuka häntä elokuvassa parhaiten esittäisi.

”Miksi teen tätä itselleni? Tämä on naurettavaa. This is silly, let’s go to Billy”, Reiner oli todennut ja palkannut Crystalin senkin uhalla, että elokuva saattaisi rikkoa heidän välisen ystävyytensä.

Kun Harry tapasi Sallyn oli sekä lippukassa-, että arvostelumenestys. Elokuvaa pidetään esikuvana Sinkkuelämää– ja Ally McBeal -tyylisille 1990-luvun ihmissuhdesarjoille.

Leffan nähtävillä esimerkiksi C Moressa ja Blockbusterissa.

Lähde: Slashfilm.

Lisää luettavaa