Etsitkö hyvää joululeffaa? Tästä koosteesta löytyy suosikkeja jokaiseen makuun

Joulu on taas!

20.12.2022 18:00

Kokosimme joulunpyhiä ajatellen kattavan koosteen jouluelokuvia joka makuun. Valitse alta suosikkisi!

Joulun ikiklassikot

Frank Capran ohjaama Ihmeellinen on elämä (1946) on kasvanut vuosien myötä kaikkien aikojen jouluelokuvaksi, joka nähdään takuuvarmasti joulun aikaan televisiossa.

Katkerasti elämään pettynyt George (James Stewart) päättää hypätä sillalta alas, mutta enkeli tulee onneksi viime hetkellä hätiin. George näkee millainen kotikaupunki olisi ilman, että hän olisi koskaan syntynytkään.

Paatosta ja imelyyttä riittäisi useampaankin elokuvaan, mutta tarinassa on myös ajatonta hohtoa.

Ihmeellinen on elämä esitetään Yle Teemalla joulupäivänä klo 12.01, ja sen voi katsoa myös Areenasta. Elokuva löytyy myös Prime Videosta.

Vuonna 1954 valmistunut Valkea joulu edustaa samaa nostalgista vanhan ajan Hollywoodia kuin Ihmeellinen on elämä. Kun Casablancan ohjaaja Michael Curtiz, musikaalilegenda Irving Berlin ja tuon ajan megatähti Bing Crosby lyöttäytyivät yhteen, ja lopputuloksena oli ehdoton jouluelokuvien klassikko.

Valkea joulu on hyväntuulinen vaikkakin ylenpalttisen sentimentaalinen joulutarina. Unohtumattoman nimikkokappaleen lisäksi nähdään ja kuullaan useita ensiluokkaisia musiikkinumeroita.

Valkean joulu kuuluu tällä hetkellä Ruudun ja SkyShowtimen valikoimaan.

Modernit klassikot

Fanny ja Alexander (1982) sijoittuu jouluaattoon viime vuosisadan alun Ruotsissa. Ekdahlin teatteriperhe viettää riemukasta joulujuhlaa värikkäissä tunnelmissa. Kun perheen isä kuolee, lasten elämä muuttuu täysin.

Ingmar Bergmanin ohjaama ja Jörn Donnerin tuottama Fanny ja Alexander voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1983. Se on visuaalisesti häikäisevä, fantasiaa ja todellisuutta yhdistelevä mestariteos, joka pohjautuu Bergmanin omiin lapsuudenkokemuksiin. Elokuvasta on myös televisiosarjana esitetty pidennetty versio.

Elokuvan voi katsoa C Moresta.

Vaihtokaupat (1983) on hupaisa kasarikomedia, joka sijoittuu joulun aikaan.

Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) on hävyttömän rikas pörssiguru. Hänen korkealentoinen elämäntyylinsä saa kuitenkin yllättävän käänteen. Iäkkäät Duken liikemiesveljekset lyövät vetoa, voiko kenestä tahansa tulla menestyksekäs liikemies vai ovatko taipumukset perittyjä. He ottavat siipiensä suojaan sokeaksi Vietnam-veteraaniksi tekeytyvän pikkukonnan Billy Ray Valentinen (Eddie Murphy).

Vaihtokaupat oli oman aikansa hittikomedia. Nykykatsojalla voi tosin mennä jouluglögit väärään kurkkuun, sillä Vaihtokaupat sisältää monia aineksia, joita ei enää nykypäivänä hyväksyttäisi. N-sanan käyttö, kulttuurinen omiminen ja sovinismi on ehkä sijoitettu loogiseen kontekstiin, ja huumorin kärki on suunnattu rikkaisiin valkoihoisiin miehiin, mutta nykyään moinen huumori ei silti enää menisi läpi.

Vaihtokaupat kuuluu tällä hetkellä Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan.

Gremlins – Riiviöt (1984) on hilpeä sekoitus mustaa huumoria, kauhufantasiaa ja lastenelokuvaa. Ihan pikkulasten katsottavaa se ei ole. Gremlins oli 80-luvulla iso menestys, ja sille tehtiin mukiinmenevä jatko-osa.

Keksijä ostaa teini-ikäiselle pojalleen omaperäisen joululahjan. Kiinalaisesta antiikkikaupasta ostettu erikoinen eläin, mogwai, saa nimen Gizmo. Omalaatuisessa lisääntymisprosessissa syntyy liuta Gizmon jälkeläisiä, ilkeitä pieniä hirviöitä, jotka uhkaavat tuhota koko kaupungin.

Gremlinsin voi katsoa tänä jouluna HBO Maxista.

Onko Die Hard (1988) jouluelokuva vai ei? Siitä kiistellään joka joulu.

Newyorkilaispoliisi John McClane (Bruce Willis) saapuu vaimonsa työpaikan joulujuhliin Los Angelesiin. Joulujuhlat saavat ikävän käänteen kun ilkeät eurooppalaisterroristit ottavat juhlavieraat panttivangeiksi.

Jos kaipaa jouluelokuvaa, jossa on räjähdyksiä, konepistoolitulta ja helikoptereita niin Die Hard on varma valinta. Lukuisia jäljittelijöitä saanut adrenaliiniruiske on eittämättä yksi kaikkien aikojen parhaita toimintaelokuvia.

Die Hard kuuluu Disney Plussan valikoimaan.

Joulupuu on kärvennetty (1989) kertoo Griswoldin perheen lomanvietosta kertova elokuva. Isä-Clark (Chevy Chase) odottelee työpaikan joulubonusta ja virittelee tuhansia jouluvaloja. Clark jaksaa pysytellä positiivisella mielellä vaikka ympärillä tapahtuu jatkuvasti kaikenlaisia kiusallisia onnettomuuksia. Vitsejä ja hupaisia tilanteita elokuvassa on yllin kyllin, joista osa naurattaa enemmän, osa vähemmän. Elokuva kuuluu Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan.

Halloween ja joulu yhdistyvät vuoden 1993 animaatiomusikaalissa Painajainen ennen joulua. Se perustuu Tim Burtonin pitkään kehittelemään tarinaan ja hahmoihin. Ohjaajana toimi animaatiovelho Henry Selick.

Painajainen ennen joulua on stop motion -animaatiotekniikan huippusuoritus. Hahmot ovat toinen toistaan persoonallisempia. Mielikuvituksellinen satumaailma on rakennettu täydellisyyttä hipovalla taidolla. Musiikin on säveltänyt ja sanoittanut Hollywoodin huippunimiin kuuluva Danny Elfman. Hän myös laulaa Jackin lauluosuudet.

Painajainen ennen joulua löytyy Disney Plussasta.

Tuoreet joululeffat

Niklas Tirkkonen katsoi upouuden joululeffan Spirited, joka kuuluu Apple TV Plussan valikoimaan. Ryan Reynoldsin ja Will Ferrellin komedialliseen ajoitukseen ja dynamiikkaan vahvasti nojaava elokuva on lämminhenkinen joulumusikaali, joka käsittelee yllättävän vaikeita teemoja, joista merkittävämmäksi nousee menetys.

Klassiseen Saiturin joulu -tarinaan löyhästi pohjautuva elokuva yllättää juonenkäänteillään ja jaksaa puksuttaa eteenpäin eritoten pääparivaljakkonsa harteilla. Musiikkikohtauksia riittää jo siihen asti, että niiden jatkuvaa tykittämistä aletaan kritisoimaan jopa metavitsailemalla, kuten Reynoldsin tyyliin kuuluu.

Matti Komulainen arvosteli joulukuun Episodiin elokuvan Christmas Is Cancelled. Vuoden 2021 elokuva kuuluu Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan. Siinä Emma palaa jouluksi kotiin leski-isänsä seuraksi. Shokki tyrmää, kun hän huomaa isän deittailevan hänen lukioaikaista vihanaistaan. Kriisin paikka!

Christmas Is Cancelled on joululeffojen mutasarjaa. Tarinassa olisi potentiaalia pureutua vaikkapa epäsuhtaisen parisuhteen kipupisteisiin, äidin menettämisen traumoihin tai koulukiusaamisen arpeutumattomiin haavoihin. Mutta kun ei.

Ira Hurskaisen jouluvinkki on vuoden 2020 Last Christmas.

Hienoisessa melankolisuudessaan Last Christmas on aidosti koskettavaa joulukatseltavaa. Elokuva erottuu edukseen sillä, ettei se ole pelkkää höttöistä vuodenaikahömppää, vaan Emilia Clarke loistaa rosoisempana ja jopa hieman traagisena päähahmona. Se on kuitenkin täynnä joulun tunnelmaa ja ehdottomasti katsomisen arvoinen tapaus.

Last Christmas ei ole tällä hetkellä minkään kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun valikoimassa mutta sen voi vuokrata vaikkapa Blockbusterista tai Apple TV:stä.

Lapsilta kielletty

Lopuksi jotain aivan muuta: Niko Ikosen joulusuosikit.

Viisi kauheaa, törkeää ja röyhkeää joululeffaa, joita pidetään genreklassikoina tai muuten vain kulttitapauksina. Hassuttelua, oksettelua ja kauhistelua. Näillä se koko perheen joulu pilataan. Elokuvat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, eikä niitä luultavasti edes löydä juuri mistään, mutta voihan ne laittaa joulupukin listalle – ehkä olette olleet tarpeeksi tuhmia, jotta pukki rankaisee. Trailerit alla.

Inside (2007)

Black Christmas (1974)

Silent Night, Deadly Night (1984)

Christmas Evil (1980)

Jack Frost (1997)

Lisää luettavaa