Kun terroristit hyökkäävät Valkoiseen taloon…

Kreikkalaisten jumalten kotipaikka Olympos-vuori saa uuden merkityksen Antoine Fuquan (Training Day, Shooter) ohjaamassa väkivaltaisessa toimintatrillerissä. Valkoinen talo on tämän päivän myyttinen Olympos, joka joutuu pohjoiskorealaisen terroristiryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Kyseessä on klassinen sankaritarina, jossa presidentin entinen turvamies Mike Banning (Gerard Butler) joutuu yksin keskelle vihollisten valtaamaa rakennusta. Banningin kokemus Salaisessa palvelussa auttaa häntä panttivangiksi otetun presidentti Asherin (Aaron Eckhart) ja muiden virkamiesten pelastusyrityksessä.

Pääroolin näyttelemisen lisäksi Butler on yksi elokuvan tuottajista.

– Kun luin käsikirjoituksen, ajattelin heti Fuquaa ohjaajaksi. Hän on mestari ohjaamaan urbaaneja toimintaleffoja realistisesti. Pistimme peliin kaikkemme. Olimme Antoinen kanssa valveilla usein kolmeen asti yöllä keskustellen kohtauksista ja hioen käsikirjoitusta kirjoittajien kanssa. Tärkeintä oli saada elokuvaan aitoutta, ja kaikkien tapahtumien piti olla loogisesti perusteltavissa, Butler kertoo skottiaksentillaan Four Seasons -hotellissa.

Tuotantoryhmän konsultteina toimi entisiä Yhdysvaltojen salaisen palvelun, FBI:n, CIA:n ja poliisivoimien ammattilaisia, joille Valkoinen talo oli tullut tutuksi. Terrorisminvastaisissa yksiköissä toimineet ekspertit näyttivät käsikirjoitukselle vihreää valoa. Fuqua oli yllättynyt, kun hän sai tietää, että pienen hyvin koulutetun terroristiryhmän olisi mahdollista tehdä yllätyshyökkäys Valkoiseen taloon ja aiheuttaa suurta tuhoa lyhyessä ajassa.

– Jo pelkkä ajatus siitä, että vihollinen tuhoaa Yhdysvaltojen perimmäisen symbolin omien aseidemme avulla, on shokeeraava. Pohdimme, mitä tapahtuisi, jos terroristit saisivat käsiinsä tiettyjä aseita, ja heillä olisi joku soluttautuneena sisäpiiriin. Käytimme kehittyneiden aseiden lisäksi myös roska-autoja ja muita arkipäiväisiä esineitä, sillä terroristit pystyvät käyttämään hyväkseen mitä mielikuvituksellisempia asioita, Fuqua perustelee.

Ohjaaja myöntää, että terroristi-isku New Yorkin kaksoistorneja vastaan muutti kaiken.

– Sitä ennen elokuvan premissi olisi voinut tuntua mahdottomalta. Nyt kysymys ei ole enää ’miten’ vaan ’milloin’. Elokuva on hyvin viihdyttävä, ja se yhdistää katsojat isänmaallisuuden hengessä, mutta kyse on myös varoittavasta tarinasta. Jos emme ole valppaita, mitä tahansa voi tapahtua.

Kun tuotantoryhmän kirvesmiehet alkoivat rakentaa Valkoisen talon jäljitelmää Louisianan Shreveportiin, kaupunkilaiset olivat innoissaan. Lähes oikean kokoinen rakennus ei kuitenkaan kohonnut uuteen osoitteeseen koko komeudessaan. Siinä oli vain muutama huone ja rakennuksesta puuttui katto. Fuquan suunnitelmat pitivät myös huolen siitä, että lavasteen elinkaari tulisi olemaan lyhyt.

– Paras muistoni elokuvasta liittyy siihen, kun kävelin kuvauspaikalle ensimmäistä kertaa. En voinut uskoa, että olimme rakentaneet Valkoisen talon julkisivun, sisääntuloaulan, pihanurmikolla olevan suihkulähteen ja Pennsylvania Avenuen hyvin lyhyessä ajassa. Ja sitten tuhoaisimme sen.

Teksti Johanna Juntunen, Los Angeles

Lue lisää Olympos on valloitettu -elokuvasta uudesta Episodista 4/2013.