Kuuluisa suomalainen elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen teki trailerimusiikin… sarjakuvalle?

Sarjakuviin perustuvia elokuvia on tehty vaikka kuinka paljon. Elokuvat ovat saaneet sarjakuvasovituksia maailman sivu. Mutta elokuvista tuttuja trailereita ei sarjakuville juuri ole tehty – ei ainakaan Suomessa.

24.10.2017 09:46

Raatteen tie -sarjakuvasta on ilmestynyt Suomen ensimmäinen sarjakuvatraileri. Se on myös Raatteen tien käsikirjoittaneen Pekka Lehtosaaren käsialaa ja se on kuvitettu albumin taiteilleen Hannu Lukkarisen vahvalla mustavalkoisella kädenjäljellä. Musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen, yksi Suomen kansainvälisesti maineikkaimmista elokuvasäveltäjistä.

Kantelisen sävellyksen nimi on Joka sotilaalla on äiti. Kantelinen on tehnyt musiikin lähes kolmeenkymmeneen kokoillan elokuvaan ja kahteen balettiin. Lehtosaari ja Kantelinen ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä elokuvissa Röllin sydän ja Rendel.

– Elokuvan ammattilaisena traileri tuntui itsestään selvältä idealta, kertoo Lehtosaari.

– Tuomas Kantelisen eeppinen musiikki muodostaa saumattoman liiton Hannun Lukkarisen perisuomalaisen viivan kanssa.

Medioiden yhteys tuntuu myös Lukkarisesta luonnolliselta.

– Ihokarvat nousivat pystyyn kun näin lopputuloksen. Sarjakuva ja elokuva ovat tarinakerronnan serkuksia, oli vain ajan kysymys milloin ne löytävät toisensa.

Raatteen tien taistelu alkuvuodesta 1940 on Suomen sotahistorian ja talvisodan kuuluisin voitto. Sen taktiikoita opetetaan edelleen sotakouluissa kautta maailman.

Maineestaan huolimatta jäätyneeksi helvetiksi kutsutusta yhteenotosta ei ole koskaan tehty elokuvaa tai tv-sarjaa. Lehtosaaren ja Lukkarisen historiallisesti paikkansapitävä sarjakuvateos on ensimmäinen visuaalinen kerronta tapahtumista.

– Kaikissa sodissa toistuvat samat asiat, mutta Raatteen tiessä monet niistä kärjistyivät äärimmilleen, Lehtosaari selvittää.

– Pyrin tekemään sodasta itsestään päähenkilön. Tarina kertoo nuotiosta ja ihmiset ovat niitä nuotiossa palavia halkoja.

Otavan syksyllä julkaiseman Raatteen tie -sarjakuvan ensimmäinen painos myytiin loppuun kolmessa arkipäivässä. Albumi lahjoitettiin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Teoksesta on jo tehty ruotsin-, venäjän- ja englanninkieliset käännökset. Ranskalainen ja puolalainen laitos ilmestyvät ensi vuoden alussa.

Tsekkaa Raatteen tie -sarjakuvan traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia