Laittomasti leffoja lataavat joutumassa tiukan paikan eteen: maksatko korvaukset vai lähdetkö oikeuteen

Helsinkiläisessä tuomioistuimessa on käsittelyssä oikeusjuttu, joka koskee elokuvien ja tv-sarjojen laitonta levittämistä.

2.5.2016 11:40

Markkinaoikeudessa on kuultavana yksityishenkilö, jota epäillään tekijänoikeuksien rikkomisesta. Elokuvalevittäjä Scanbox ja Starz-tuotantoyhtiötä edustava Crystalis vaativat piratismista syytetyltä henkilöltä vahingonkorvauksia, kertoo Ylen uutiset.

Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjät voivat hakea markkinaoikeudelta lupaa käyttää teleoperaattorin tietoja. Tietopyyntöjen avulla saatujen operaattoritietojen perusteella on lähetetty kirjeitse korvausvaatimuksia, joissa on useimmiten kyse 600–1500 euron summista.

Tänään käsiteltävässä oikeusjutussa vastaaja kiistää jakaneensa teoksia yleisölle. Juttu saattaa raueta, jos ei pystytä selvittämään, kuka verkkoa on käyttänyt.

Korvausvaatimuksia on lähetetty Ylen mukaan tuhansia. Jos nyt markkinaoikeudessa kuultavana ollut vastaaja tuomitaan maksamaan vahingonkorvauksia, on todennäköistä että vastaavanlaisia oikeusjuttuja tulee lisää. Oikeuden ratkaisu saattaa olla käänteentekevä.

Ylen haastattelema Piraattipuolueen edustaja pitää postissa lähetettyjä korvausvaatimuksia uhkana, koska muutaman sadan euron maksaminen voi tuntua järkevämmältä kuin kallis oikeusprosessi. Scanbox aikoo kuitenkin Ylen mukaan jatkaa korvausvaatimusten lähettämistä. Scanboxin lakimiehen mukaan kirjeet ovat olleet tehokkaita.

Kuva televisiosarjasta Mr. Robot.

Lisää luettavaa