Le Havre ehdolla vuoden parhaan elokuvan César-palkintoon

31.1.2012 11:53

Aki Kaurismäen Le Havre keräsi kolme Ranskan César-palkintoehdokkuutta. Le Havre kilpailee vuoden parhaan elokuvan tittelistä, ja lisäksi ehdolla ovat Aki Kaurismäki parhaasta ohjauksesta ja Wouter Zoon parhaasta lavastuksesta. César-ehdokkaat valitsevat Ranskan elokuva-akatemian Académie des Arts et Techniques du Cineman jäsenet. Vuodesta 1975 myönnetyt César-palkinnot jaetaan tänä vuonna 24. helmikuuta.

Le Havren ensi-ilta oli viime keväänä Cannesin 64. elokuvajuhlien pääkilpasarjassa, jossa se sai elokuvakriitikkojen yhdistyksen FIPRESCI-palkinnon. Se on lisäksi palkittu muun muassa parhaan ulkomaisen elokuvan ARRI-palkinnolla Münchenin elokuvajuhlilla ja Chicagon kansainvälisten elokuvajuhlien Gold Hugo –pääpalkinnolla. Le Havre palkittiin myös muun muassa parhaana elokuvana viime sunnuntain kotimaisessa Jussi-gaalassa.

Elokuva kertoo Marcel Marxista, entisestä kirjailijasta ja tunnetusta boheemista, joka on vetäytynyt vapaaehtoiseen maanpakoon Le Havren satamakaupunkiin. Hän on haudannut haaveensa kirjallisesta läpimurrosta ja elelee tyytyväisenä kantabaarinsa, työnsä ja vaimonsa Arlettyn muodostamassa kolmiossa kun kohtalo yllättäen heittää hänen tielleen alaikäisen maahanmuuttajapakolaisen pimeimmästä Afrikasta.

Aki Kaurismäki on elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja. Päärooleissa nähdään André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean- Pierre Darroussin sekä Elina Salo.

Lisätietoja saatavilla tapahtuman kotisivuilta

Lisää luettavaa