Kulttihelmiä viikonlopun Night Visionsissa ”Odottamaton on hienoa”

Night Visions -festivaalivieraana Suomessa käymässä olevan Lloyd Kaufmanin haastattelutrilogia huipentuu kysymyksiin Troma-elokuvien lähitulevaisuudesta. Sitä ennen on kiinnitettävä huomiota yhteen festivaaleilla esitettävän Return to Nuke ’em High’n yllättävimpiin puoliin: sen musiikkiin. Kaufmanin mukaan kiitos siitä kuuluu Troman faneille.

Glee-kuoro Troman tyyliin.
Glee-kuoro Troman tyyliin.

– Twitterissä ehdotettiin, että kuuntelisin Tiger Liliesiä, ja rakastuin siihen. Useimmat ajattelisivat, että elokuvamme kaipaavat heavy metalia, mutta minusta odottamaton on hienoa. Yksi kappale esitetään livenä. Rape Door -yhtye otti yhteyttä fanisaitillamme, ja he lähettivät musiikkivideonsa. He tulivat kuvauksiin esittämään kappaleen Last Song, kun kaksi naista tanssii. Se on romanttinen kohtaus, mutta siinä on taustalla scifiä ja muuta, ja Last Songin I’m Gonna Kill Myself Tonight toi siihen lisää ristiriitaista mutta samalla sopivaa tunnelmaa. Sain myös luvan alkuperäisen Class of Nuke ’em High -tunnarin kirjoittaneelta Ethan Nowakilta käyttää sitä uudessa elokuvassa. Se oli itse asiassa hänen ajatuksensa.

Elokuvasta on siis luvassa melkoinen soundtrack-albumi?

– Meillä ei ole rahaa tehdä soundtrackia, se ei ole meidän alaamme. Mutta jos joku haluaa sellaisen tehdä, niin siitä vaan!

Legendan mukaan Quentin Tarantino ehdotti elokuvan jakamista kahteen osaan. Kaufmanin mukaan ehdotus ei ollut aivan niin suora.

– Hän on suuri Troma-fani, ja keskustelimme Sitgesin festivaaleilla. Hän sanoi, että uhkamme on meitä imitoivien tekijöiden varjoon jääminen ja rohkaisi tekemään jotain isoa. Kun hän teki Kill Bill vol 1:n ja 2:n, pidin sitä merkkinä, että meidän pitäisi noudattaa ohjetta. Paitsi että Tarantinolla kummassakin on alku, keskikohta ja loppu. Meidän ykkösemme päättyy cliffhangeriin, se on nähtävä yhdessä kakkosen kanssa. Mutta meillä valinta oli tarkoituksellinen, ei studion päätös kuten esimerkiksi Lars von Trierin Nymphomaniacissa.

Toxic Avenger tekee pienen cameo-esiintymisen myös Return to Nuke 'em High -uutuudessa.
Toxic Avenger tekee pienen cameo-esiintymisen myös Return to Nuke ’em High -uutuudessa.

Jos Return to Nuke ’em High menestyy, onko mahdollisuuksia esimerkiksi Toxic Avengerin uudelle tulemiselle?

– Emme ole mukana jo pitkään tekeillä olleen ison budjetin Toxic Avenger -leffassa, muuta kuin toivomme, että se menestyy ja saamme ison shekin. Sen tekijä on Troma-fani, ja tajuaa elokuvamme. Itse kirjoitamme Toxic Avenger 5 -leffaa, mutta emme ole vielä tyytyväisiä käsikirjoitukseen. Ja Toxien pitäisi olla ison osan ajasta Tsernobylissä, ja nyt Ukrainan käyttämiselle on hieman esteitä.

Lloyd Kaufman elokuvassa Poultrygeist - Night of the Chicken Dead.
Lloyd Kaufman elokuvassa Poultrygeist – Night of the Chicken Dead.

Eli Toxieta ennen on luvassa Return to Nuke ’em High Vol 2, josta Kaufman suostuu paljastamaan vähän.

– Mainitsin jo Ron Jeremyn. Alkuperäisessä Nuke ’em High’ssa alku oli hauskaa ja lopussa oli enemmän toimintaa. Vol 2 on myös toiminnallisempi ja vähemmän slapstick kuin ykkönen. Siinä on edelleen huumoria, mutta lisää toimintaa ja hirviöitä. Vol 1 ja 2 ovat yhdessä paremmat kuin alkuperäinen. Se ottaa enemmän riskejä kuin monet elokuvamme.

Lloyd Kaufman vierailee Suomessa Night Visions -festivaalin vieraana yhdessä vaimonsa kanssa.

– Vaimoni oli New Yorkin elokuvakomissaari, ja minusta huolimatta hänellä oli 20 vuoden poliittinen ura. Hän on nero, Kaufman hehkuttaa.

(EPISODI/Jouni Vikman)

Lue haastattelun ensimmäinen osa täältä.
Lue haastattelun toinen osa täältä.

The Toxic Avenger Night Visionsissa: la 12.4. klo 18:12 Bio Rex
Return to Nuke ’em High Night Visionsissa: su 13.4. klo 8:30 Kino Engel 1&2

Night Visionsin elokuvat, liput ja lisätiedot täältä.

 

Aiheeseen liittyvät jutut