Mahtava nostalgiapläjäys – Lapsuudesta monille tutut animaatiot julkaistu dvd:nä

Tämä sarja herättää nostalgisia tunteita.

Albert Barillén opettavainen animaatiosarja käsittää seitsemän kautta, joista kaikki on nyt julkaistu dvd:nä, ja kaksi tunnetuinta (Olipa kerran elämä, 1986 ja Olipa kerran ihminen, 1978) nähtiin aiemmin jopa teräväpiirtona.

Näissä kausissa keskityttiin puhtaasti ihmiskehoon kun taas muissa kausissa esitellään ihmisten saavutuksia ja historiaa. Loput viisi kautta on julkaistu alkuperäisillä suomenkielisillä dubbauksilla. Näistä vanhin tuotanto on universumin ihmeisiin keskittyvä Olipa kerran avaruus, joka on tehty jo 80-luvulla, ja jonka tietyt teoriat on jo sittemmin kyseenalaistettu.

90-luvun alussa julkaistiin neljäs kausi, Olipa kerran Amerikka, jossa alkuperäiskansat käsitellään pieteetillä myös ajalta ennen konkistadorien saapumista. Se on koko sarjan ankein kausi, sillä se ei peittele väkivaltaisuuksia vaikka onkin pääasiassa lapsille suunnattua tuotantoa.

Samalla vuosikymmenellä julkaistut Olipa kerran keksijät sekä Olipa kerran löytöretket ovat historian oppitunteina täydellisiä, kun muun muassa Aleksanteri Suuri, Galileo Galilei, Tsingis-kaani ja Leonardo Da Vinci käsitellään perusteellisesti.

Huomattavasti myöhemmin, 2000-luvulla tehty Olipa kerran planeetta maa keskittyy nykyaikana tiedostettuihin ongelmiin kuten ilmastonmuutos, ja sarja pyrkii löytämään näihin ratkaisuja.

Kaikki seitsemän kautta on nyt julkaistu erillisinä sarjoina ja kokoelmaboksina.

Tero Heikkinen

Tähdet ★★★★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut