Matthew Perryn avoimessa muistelmassa on yksi erityisen riipaiseva yksityiskohta

Frendit-tähti kuoli lokakuussa.

27.12.2023 20:15

Näyttelijä Matthew Perryn (1969–2023) kuolema järkytti ympäri maailmaa lokakuun lopussa. Perryn terveys- ja riippuvuusongelmat toki olivat julkisessa tiedossa, sillä ennen kuolemaansa hän ehti puhua niistä paljon julkisuudessa kirjoittamansa kirjan yhteydessä. Perryn sanotaan iloinneen kirjastaan ja olevan siitä erittäin ylpeä, mutta ehti nauttia siitä ilosta vain vuoden verran. Englanniksi kirja julkaistiin vuosi sitten.

Perry syntyi kanadalaisyhdysvaltalaiseen perheeseen. Isä oli c-luokan näyttelijä, äiti teki töitä Kanadan pääministeri Pierre Trudeaulle. Perry huomasi jo lapsena osaavansa naurattaa, joten sille tielle hän pyrki. Enemmän kuin mitään muuta näyttelijä halusi olla kuuluisa, mikä pian toteutuikin verojen kanssa.

Perry kuvaa muistelmassaan uransa ja henkilökohtaisen elämänsä taitekohtia elävästi. Frendit-sarja meinasi mennä sivusuun, kun hän oli lupautunut esiintymään tieteislentoasemasta kertovassa sarjassa L.A.X. 2194. Perryn ystävä oli saamassa Chandlerin roolin, mutta valitsi mielummin keskeisemmän roolin toisessa sarjassa. Ihmeen kaupalla Perry sai kutsun Frendien koekuvaukseen.

Merkittävässä osassa kirjassa on terveyshuolet, päihdeongelmat ja läheltä liipannut kuolema. Useasti Perry kirjoittaa, kuinka onnekas on, että saa elää kaikkien hirveiden kokemustensa jälkeen. Hän kuvaa erittäin seikkaperäisesti muun muassa paksusuolensa puhkeamista ja kipulääkeaddiktiotaan.

Riipaisevimmaksi yksityiskohdaksi kirjassa nousee kuitenkin Perryn tunne yksinäisyydestä. Näyttelijä kirjoittaa useasti peloistaan jäädä yksin, ja siitä ettei löydä rakkautta.

Jesse Raatikainen

★★★★

Frendit, rakkaudet ja iso kamala juttu. Kirjoittanut Matthew Perry. Suomentanut Päivi Rekiaro. Kustantaja Docendo. 303 sivua.

Lisää luettavaa