Tove Janssonin pilapiirrokset Hitleristä olivat osuvia – Uudessa kirjassa esitellään tuntemattomampi puoli

Tuutin täydeltä Tovea.

25.11.2023 11:01

Viime vuosina Tove Janssonia (1914–2001) on käsitelty valtavan paljon eri näkökulmista. Sarjakuviin erikoistunut brittitoimittaja Paul Gravett on valinnut tulokulmakseen itselleen luontevasti Janssonin työn kuvittajana, mikä on tietysti nostamisen arvoinen osio Janssonin mittavaa elämäntyötä ajatellen.

Tove on esitelty suurelle kansalle jo kuvataiteilijana ja kaikki tietysti tuntevat muumit, mutta monesti sivuutetaan taiteilijan kyvykkyys piirtäjänä ja kuvittajana. Kirjasta yli puolet käsittelevät muumeja, mutta lähes puolet Janssonia tarkastellaan varhaistöiden läpi.

Oli sarjakuvia ja pilakuvia erinäisiin lehtiin, kansikuvia lastenteoksiin. Janssonin tyyliä ja huumoria esittelee hyvin esimerkiksi sivun piirros Suomen Taidepiirtäjäin liiton vuoden 1943 Hepokatti-lehteen, jossa nähdään pukumiehiä, hienostokansaa, äiti lastensa kanssa ja kaikesta kaaoksesta sivussa alaston, tupakkaa polttava nainen.

Janssonin varhaiskauden kiinnostavimmat työt ovat Garm-lehdessä, jossa taiteilija oli poliittisimmillaan. Kirjaan on nostettu esimerkiksi kansi vuodelta 1938, jossa pikkulapseksi kuvattu Hitler itkee lahjakasojen ja kakkujen keskellä. Jansson piirsi lehteen myös sarjakuvia. Yhdessä lapsi tulee lelukauppaan kysymään nukkea, joka sanoisi ”mamma”, johon myyjä toteaa: ”Ei, pikku ystäväni, uudet nukkemme sanovat Heil Hitler!”

Kirja opettaa myös, että Jansson ehti uransa aikana tehdä myös elokuvajulisteen ystävälleen, sekä lastenkirjojen lisäksi aikuisille lukijoille sopivaa kansityötä. Epätavallisimmaksi Gravett nostaa kirjan Svart erotic, eli Mustaa erotiikkaa.

Vaikka muumeja on käsitelty erittäin paljon, kirjaan on valittu hyviä, ei niin ilmeisiä kuvia niistä. Vaikka kirjasta on päätetty jättää Janssonin omat, aikuisille suunnattujen kirjojen kannet pois, Tove Jansson kuvittaja on monipuolinen ja hyvä kokooma.

Jesse Raatikainen

★★★★

Tove Jansson kuvittaja. Kirjoittanut Paul Gravett. Kustantaja Otava. 111 sivua.

Lisää luettavaa