Mel Brooks muistelee Avaruusboltseja – Pilasi itse monta ottoa Rick Moraniksen takia: ”Hän tuli minulle kalliiksi”

Brooksin muistelmat julkaistu.

30.12.2021 21:01

Literary Hub julkaisi katkelman Mel Brooksin tuoreesta muistelmateoksesta All About Me!. Katkelmassa 95-vuotias Brooks muistelee klassikkokomediaansa Avaruusboltsit.

Avaruusboltsien juoni sai inspiraationsa Frank Capran vuoden 1934 vuoden klassikosta Tapahtui eräänä yönä. Frank Capra oli elokuvantekemisen pioneeri”, Brooks sanoo. Elokuvassa morsian karkaa hääpäivänä rikkaalta, mutta tylsältä kihlatultaan, ja rakastuu lopulta tuikitavalliseen Clark Gablen näyttelemään hahmoon.

Kun käsikirjoitus oli valmis, Brooks halusi lähettää sen Tähtien sodan luojalle, George Lucasille. Brooks antaa ymmärtää, että vaikka ei olisi saanut hänen siunaustaan projektille, elokuva olisi luultavasti silti tehty. Lucas kuitenkin oli Brooksin elokuvien fani: Villiä hurjempi länsi ja Frankenstein Junior naurattivat Lucasia.

Hän antoi luvan tehdä elokuvassa mitä vain, yhdellä ehdolla: Brooks ei saanut tuoda markkinoille Avaruusboltsien toimintafiguureja. Syy siihen oli siinä, että ne olisivat saattaneet muistuttaa liikaa Star Wars -figuureja ja viedä niiden markkinoita, josta rahoittajat eivät taas olisi pitäneet. Tähän lupaukseen Brooks suostui.

Brooks muistelee myös näyttelijä Rick Moranisin palkkaamista Dark Helmetin rooliin. ”Kutsuimme hahmoa Dark Helmetiksi, ja koska Rick oli niin lyhyt, päätimme muurata hänet suuren kypärän sisään. Valtava kypärä on vitsi, joka toimii joka kekrta. Se oli iso, tyhmä, hauska idea. Se oli sarjakuvamainen vitsi, joka toimi yhtä hyvin aikuisille kuin lapsille.”

Moraniksen palkkaaminen tuli kuitenkin Brooksin sanojen mukaan kalliiksi. ”Hän maksoi minulle valtavan summan, koska pilasin niin monta ottoa jossa hän oli mukana, purskahtamalla kovaääniseen nauruun. Hän improvisoi loistavasti yhden elokuvan kuuluisimmista kohtauksista, jossa hänet saadaan kiinni leikkimässä pienillä toimintafiguuriversioilla Lone Starrista, prinsessa Vespasta ja itsestään.”

Elokuvan lopussa luvataan myös, että mikäli luoja suo, hahmot tavataan uudelleen Avaruusboltsien jatko-osassa The Search for More Money. ”Yli 30 vuotta myöhemmin, enkä ole vieläkään rajannut ideaa pois!”

Lisää luettavaa