Mel Brooks, 95, ei kadu yhtäkään kertomaansa vitsiä: ”Kadun kaikkia niitä, joita en kertonut” – Muistelee klassikkokomediansa saamaa palautetta

Koomikon englannin kielinen elämäkerta on julkaistu.

28.12.2021 23:01

Komedialegenda Mel Brooks, 95, julkaisi juuri muistelmateoksensa All About Me!. NPR haastatteli Brooksia urastaan.

Oscar-palkittu Brooks kertoi muun muassa sen, että ei kadu yhtäkään kertomaansa vitsiä. Sen sijaan hän katuu niitä lukuisia, jotka jätti syystä tai toisesta kertomatta. ”On ollut monia, monia vitsejä, jotka minun olisi vain pitänyt räjäyttää ilmoille, mutta ajattelin että ehkä se on liikaa lapsille tai jotakin sellaista.”

Brooks ei kuitenkaan ole paljoa säästellyt sanojaan uransa aikana. Hän voitti esikoiselokuvastaan The Producers – Kevät koittaa Hitlerille Oscar-palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta, mutta hän sai paljon negatiivista palautetta elokuvasta.

”Sain tuhansia kirjeitä, pääasiassa rabbeilta ja juutalaisjärjestöiltä, jotka sanoivat, että kuinka kehtaan vitsailla holokaustista. He olivat oikeassa ja he olivat väärässä. Sanoin heille, että he eivät ole väärässä, ja että on täysi oikeus loukkaantua siitä. Mutta, jos haluamme tasoihin Hitlerin kanssa, emme voi astua puhujan korokkeelle, koska hän on liian hyvä siinä. Meidän täytyy tehdä hänet naurunalaiseksi ja nauraa hänelle. Silloin pääsemme tasoihin. Joskus sain kirjeen takaisin, jossa myönnettiin, että ehkä olen oikeassa”, Brooks muistelee.

Lisää luettavaa