Mestarin muistosarjassa uran merkkiteoksia

5.5.2014 16:45

Helmikuussa kuolleen monipuolisen Philip Seymour Hoffmanin muistosarja jatkuu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) – jonka monet vielä muistavat sympaattisemmalla ja inhimillisemmällä nimellä Suomen elokuva-arkisto – Orion-teatterissa Helsingin Eerikinkadulla.

Touko-kesäkuussa on mahdollista nähdä niin Hoffmanin lopullinen läpimurtorooli, hänen Oscar-palkittu roolisuorituksensa kuin miehen pari meillä valkokankaat ohittanutta mutta silti erittäin mielenkiintoista elokuvaa.

Philip Seymour Hoffman lähestyy hienovaraisesti Lara Flynn Boylea Todd Solondzin Onnessa.

Philip Seymour Hoffman lähestyy hienovaraisesti Lara Flynn Boylea Todd Solondzin Onnessa.

Hoffman aloitti elokuvissa näyttelemisen jo 1990-luvun alussa ja esiintyi muun muassa sellaisissa isomman kaliiberin elokuvissa kuin Naisen tuoksu, Twister, Boogie Nights ja Big Lebowski. Kuitenkin vasta naapuriaan seksuaalisesti ahdistelevan ujon nilkin rooli Todd Solondzin karmivan hauskassa Onni-komediassa vuonna 1998 teki hänestä varteenotettavan nimen. Sen jälkeen vähän aikaa tuntui, että Hoffman esiintyi kaikissa kiinnostavissa elokuvissa Melkein julkkiksesta Punaiseen lohikäärmeeseen.

Hoffman ja bff Catherine Keener Oscar-voittajassa Capote.

Hoffman ja bff Catherine Keener Oscar-voittajassa Capote.

Oscar-palkinto roolinsa syvällisesti sisäistävälle näyttelijälle tuntui vain ajan kysymykseltä. Ensimmäinen ehdokkuus ja sen myötä myös voitto tuli vuoden 2005 kirjailijakuvauksesta Capote. Siinä juhlitun kirjailijan yksinkertaisesta rikosraportista kehkeytyy vuosia kestävä kirjaprojekti. Haastattelemansa rikollisen pauloihin jäävästä kirjailijasta kertovan elokuvan jälkeen ehdokkuuksia tuli kolme lisää – kaksi sellaisen tuonutta nähdään muistosarjassakin.

"Noin nätti nunna pärjäisi vaikka elokuvissa" (Hoffman ja Amy Adams, Doubt – Epäilys).

”Noin nätti nunna pärjäisi vaikka elokuvissa” (Hoffman ja Amy Adams, Doubt – Epäilys).

Ensimmäinen niistä, Doubt – Epäilys, on kahden vahvan näyttelijän, Hoffmanin ja Meryl Streepin, tahtojen taisto. Katolisen koulun kulisseihin sijoittuvassa seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevässä jännitysdraamassa myös Amy Adams alkoi tehdä pesäeroa pelkkiin romanttisten komedioiden rooleihin. Oscar-ehdokkuuden Hoffmanille toi myös Mestari, jossa hän näytteli kulttijohtajaa. Karismaattisen mestarin pauloihin joutuu yhtä lailla vahvan roolin vetävä Joaquin Phoenix. Adams nähdään Hoffmanin rinnalla yhtenä kultin takapiruna.

"Emme ehkä sittenkään miettineet tätä ihan loppuun asti" (Hoffman ja Ethan Hawke, Before the Devil Knows You're Dead).

”Emme ehkä sittenkään miettineet tätä ihan loppuun asti” (Hoffman ja Ethan Hawke, Before the Devil Knows You’re Dead).

Meillä suoraan kotiteatteri-levitykseen meni kaksi Hoffmanin mainiota mutta harvinaisen erilaista elokuvaa. Sidney Lumet’n viimeiseksi ohjaukseksi jäänyt Before the Devil Knows You’re Dead on erinomainen rikosdraama kahdesta veljeksestä, joiden suunnittelema täydellinen rikos käynnistää tapahtumasarjan, joka sysää heidät ja useita sivullisia tuhoisaan syöksykierteeseen. Synecdoche, New York puolestaan on monitasoinen ja mystinenkin draama teatteriohjaajasta, jolta menee näytelmä ja tosielämä pahan kerran sekaisin. Nyt nämäkin kaksi merkkiteosta on mahdollista nähdä valkokankaalta.

(Episodi/JV)

Philip Seymour Hoffman -muistosarjan elokuvat Orionissa:

Onni ti 6.5. klo 20:45 ja pe 9.5. klo 18:55
Capote to 15.5. klo 17 ja la 17.5. 18:45
Before the Devil Knows You’re Dead ti 20.5. klo 21 ja la 24.5. klo 21
Synecdoche, New York to 29.5. klo 16 ja la 31.5. klo 19:05
Doubt – Epäilys to 5.6. klo 21:10 ja la 7.6. klo 19:10
Mestari ke 11.6. klo 20:40 ja la 14.6. klo 16:45

Liput ja lisätietoja: kavi.fi

Lisää luettavaa