Miehemme Millenium Falconissa – Erikoishaastattelussa Joonas Suotamo

Joonas Suotamo edustaa sinivalkoisia värejä Star Warsin maailmassa. Chewbacca-wookieta esittävä entinen koripalloilija käväisi Suomessa The Rise of Skywalker -ensi-illan alla ja ehti jutella Episodinkin kanssa

13.12.2019 09:00

Oletko suomalaisena eksoottinen olento Star Wars -työryhmässä?
Kai minä edustan skandinaavisuutta ja suomalaisuutta siellä, ei Star Warsissa kamalasti ole täältä päin, brittejä ja jenkkejä kai lähinnä. Mutta ei se herätä huomiota, maailma on pienentynyt niin paljon.

Olet nyt esittänyt Chewbaccaa neljässä elokuvassa. Mitkä ovat Rian Johnsonin, Ron Howardin ja J.J. Abramsin eroavat ohjaajina?
Ron Howard, joka aloitti näyttelijänä, olisi pystynyt itse esittämään jotain ja J.J. ja Rian ovat puhtaasti elokuvantekijöitä. Oli hauska huomata miten Howardin intuitio näyttelemiseen oli kohdillaan, hän tiesi miten jonkin tunnetilan saisi luotua ja osasi ohjeistaa sitä. J.J:n ja Rianin visiot oli niin erilaisia. Rianilla oli vankka filmikoulutus, hän osasi suunnitella hyvin elokuvan rakenteen. J.J. taas on niin monessa hyvä ja visionääri. Kaikkien kanssa oli mieletöntä tehdä ja olla mukana heidän prosesseissaan.

The Force Awakensissa olit Harrison Fordin pari, millaista se oli?
Harrison Fordilla ei ole mitään todistettavaa, siinä saattoi vain olla ja koettaa omia parhaita vitsejä. Muutamille hän jopa nauroi, se oli kiva. En voi niitä tässä kertoa…

Miten ihmeessä toteutettiin yhteiset kohtaukset vuonna 2016 kuolleen Carrie Fisherin kanssa?
En muuta halua sanoa kuin että siinä hyödynnettiin käyttämättömiä otoksia seiskasta. Niitä sitten käytettiin maagisesti hyväksi. Se tulee kyllä toimimaan, oli alusta lähtien tärkeää huomioida hänet tarinassa.


Ehditkö tutustua häneen henkilökohtaisesti?
Aina kun tapasimme, tajusin miten lämmin ihminen hän on. Hän otti kaikki huomioon, hänellä oli antelias, todella suuri sydän. Kaipaamme häntä suunnattomasti koko Star Wars -kunta. Kertoo hänen persoonastaan, että hän kohteli aina kaikkia samalla tavalla. Jollain Lontoon messuilla oli jono ihmisiä, ja hän siellä lakkasi halukkaiden kynsiä kynsilakalla. Se kertoo, millainen ihminen hän oli.

Millaista oli, kun kuvaukset päättyivät viimeisenä kuvauspäivänä?
Aika mieletön fiilis, kun ilmoitus tuli. Ajattelin, että wau, oliko se nyt sitten tässä. Se kuvattiin videolle, joten saatetaan ehkä joskus nähdä millainen reaktio minulla oli, mutta ei voi olla muuta kuin kiitollinen siitä mitä on saanut kokea. Muistan pitäneeni puheen. Itse asiassa puhuin maski päässä, kiitin työryhmää. Otin [poikani] Aatoksen syliin, hän oli siellä katsomassa. Se oli hieno hetki, mutta Aatos ei halunnut kommentoida.

Tehtiinkö asuun tai maskiin muutoksia tai parannuksia sitten viime elokuvan?
He tuppaavat tekemään uuden maskin joka kerta. Siinä on hirveä määrä työtä, mutta siihen ei käsittääkseni tehty muutoksia. Kaava on sama, mutta ilmeisesti maski kuluu niin nopeasti, ja halutaan, että se kestää koko leffan teon ajan.

Kuvasitte aavikolla, kuinka kuuma asun sisällä oikein on?
Todella lämmin! Onneksi menimme Jordaniaan syksyllä, ei ollut niin lämmin kuin olisi voinut olla. Aurinko paistoi täysillä ja oli mahtava olla Wadi Rum -aavikolla, missä muun muassa Arabian Lawrencea on kuvattu. Se eeppisyys, kun sieltä kohoaa paljaita kallioita keskeltä hiekkaa. Mahtava maisema, sopii tällaiselle elokuvalle. Minulla oli kylmäpaita, jossa menee jäävettä putkiloissa. Puvussa oli pieni reikä, josta tulevat putket sai työnnettyä jäämasiinaan, joka pumppasi vettä. Aika mieletön keksintö. Se oli hankittu [Peter Mayhewille] The Force Awakensia varten, ja vasta nyt se löydettiin. Meiltä kysyttiin, että ”Haluaisitteko muuten tän täältä?” Minä ajattelin, että olisiko tämän voinut tuoda minulle aikaisemminkin?!

Rian Johnson on sanonut, että pidät Chewbaccan olkalaukussa namuja. Mitä muuta kuuluu wookien varustevyöhön?
Ne karkit oikeastaan vain. Jos tulee esimerkiksi Make a Wish -säätiön kautta lapsia, joilla on sairauksia, se on aina hellyttävä hetki, siksi minulla oli karkkia.

Onko Chewbacca edelleen yksin The Rise of Skywalkerissa vai onko hän osa ryhmää?
Porukka on nyt koossa, se oli jo alussa tämän elokuvan mahtava asetelma. Sitä toivoin ja se minulle annettiin.

Nähdäänkö porgia?
Se pitää käydä katsomassa joulukuussa…

Onko Chewbacca mahdollisuus uran jatkon kannalta, vai leimaako tunnettu rooli?
Kyllä uskon, että se avaa ovia. Kävelen ja liikun luonnollisesti ihan eri tavalla, uskon ja luulen, että tulee avaamaan uusia mahdollisuuksia. Sitä pitää odottaa hetken aikaa vielä. Pitää istahtaa ja miettiä. Perheen kanssa vietetty aika versus omat haaveet, pitää tehdä jako, että miten paljon mihinkin käyttää. Se on varmaa, että tytär syntyy maaliskuussa tai niillä main. Perhe kasvaa ja se tulee prioriteettina tietysti ensin ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Mitkä kolme elokuvaa ovat tehneet sinuun vaikutuksen, jos et saa listata Star Warsia?
Okei, vitsi… olen viime aikoina nähnyt kauhuleffoja. It Follows, näin sen ja olin todella vaikuttunut. Forrest Gump oli yksi lempielokuvista lapsena Star Warsin ohella. Good Will Hunting oli myös.

Mikä on paras koripalloelokuva?
Olisiko itse asiassa dokumentti Hoop Dreams… mutta sitten ehkä toisena on Space Jam.

Tunnistavatko ihmiset sinut Chewbaccan näyttelijänä?
Jokin aikaa sitten Stockmannilla tuli joku pyytämään, että saako halata. Se oli kyllä hauskaa ja erikoista.

Mitä toivot, että fanit saavat irti elokuvasta, kun lähtevät teatterista?
Jos on toivonut näkevänsä yhdeksän elokuvan käsittävän saagan loppujakson, tämä on pakkokatsottavaa. Se päättää koko Skywalker-saagan. Todellisia tunteen hetkiä on luvassa, se tulee viemään mukanaan.

Lisää luettavaa