Miksi tämä elokuva ei tule teattereihin Suomessa? – Episodi tapasi Oscar-ehdokkaan Lontoossa

Can You Ever Forgive Me -elokuva on saanut kolme Oscar-ehdokkuutta, eivätkä ne ole missään teknisissä kategorioissa. Silti tosipohjainen rikoskomedia ei ainakaan toistaiseksi ole saamassa ensi-iltaa Suomessa. Episodi tapasi yhden elokuvan tähdistä samana päivänä, kun hän oli saanut kuulla omasta ehdokkuudestaan.

Elokuvassa Can You Ever Forgive Me? Melissa McCarthy esittää Lee Israelia, toimittajaa ja kirjailijaa, joka 1990-luvun alkupuolella väärensi satoja edesmenneiden kuuluisuuksien kirjeitä ja myi ne hurjalla voitolla. Israel ystävystyi Jack Hockin kanssa ja pari sumutti niin poliiseja kuin höveliäitä kirjakauppiaitakin. Hockia esittää Richard E. Grant, joka kävi haastateltavana elokuvan ennakkonäytöksen jälkeen Lontoossa.

Elokuvien Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa sekä The Hitman’s Bodyguard ohella Grant on viime aikoina nähty valkokankailla James Mangoldin Logan-elokuvan pahiksena, ja miehellä oli tästä sanottavaa.

– On rohkaisevaa, että isojen kassamagneettien jälkeen tarina kahdesta hylkiöstä on otettu näin hyvin vastaan.

Can You Ever Forgive Me? on Marielle Hellerin ohjaama ja Nicole Holofcenerin yhdessä Jeff Whittyn kanssa käsikirjoittama. Elokuva perustuu Lee Israelin muistelmiin.

– Luulisi, että kirjassa olisi ainakin kaksi sivua Jack Hockista. V*tut! Lee Israel kirjoitti todella ilkeästi kaikista, jotka eivät olleet Lee Israel. Itseasiassa meidän versiomme Lee Israelista on huomattavasti kiltimpi ja mukavampi. Tiesimme Jackista vain hänen ikänsä ja että hän oli Portlandista kotoisin ja hän käytti holkkia savukkeiden pitelemiseen. Ja hän oli erinomainen myymään väärennettyjä kirjeitä Israelin jouduttua FBI:n listoille.

Grant kuvailee naisvoittoisia kuvauksia hienoksi kokemukseksi.

Logania tehdessä kuvaukset olivat täynnä miehiä ja testosteronia, kaikkialla oli räjähdyksiä ja green screenejä. Verrattuna siihen tämä oli todella erilainen kokemus. Lähes koko työryhmä koostui naisista ja kuvauksissa oli todella erilainen tunnelma.

Grant tunnetaan parhaiten vuoden 1987 kulttielokuvasta Onnen kiertolaiset (Withnail & I), jossa mies esittää huumeisiin ja alkoholiin taipuvaista näyttelijää. Withnailin rooli on hyvin samanlainen kuin Grantin rooli päihderiippuvaisena Jack Hockina. Myös Melissa McCarthy huomasi miehen taidot.

– Melissa sanoi minulle: ”Olet todella hyvä näissä huumejutuissa!” Hän ei selvästi tunne aikaisempia töitäni!

Grant innostui myös kertomaan kokemuksistaan muiden näyttelijöiden kanssa, kuten Daniel Day-Lewisin kanssa Viattomuuden aika -elokuvan kuvauksissa.

– Pelkäsin Danielia, sillä hän on metodinäyttelijä eikä puhunut minulle kolmeen kuukauteen. Sanoin hänelle huomenta joka päivä, eikä hän koskaan vastannut. Kysyin Michelle Pfeifferilta olenko tehnyt jotain Danielille, kun hän puhu minulle. Viimeisenä päivänäni Daniel viimein halasi minua ja kertoi kuinka mukavaa hänestä on ollut työskennellä kanssani. Hänellä on 3 Oscaria, selvästi hän on tehnyt jotain oikein!

Grant muistetaan myös Spice Girls -tyttöbändin omasta elokuvasta.

Lena Dunham käsikirjoitti minulle roolin Girls-sarjaan, koska hän oli Spice World -fani!

Näyttelijä intoutui myös vitsailemaan roolistaan loppuvuodesta ilmestyvässä yhdeksännessä Star Wars -elokuvassa. Yksityiskohtia elokuvasta ei juurikaan tiedetä eikä Grant myöskään niitä paljastanut vaan leikki mikrofoninsa menneen rikki. Hän suostui vain sanomaan, että elokuva on J.J. Abramsin ohjaama. Höh!

Aikaisemmin samana päivänä Grant oli saanut roolistaan Can You Ever Forgive Me? -elokuvassa Oscar-ehdokkuuden. Parhaan miessivuosan ehdokkuus on 61-vuotiaalle Grantille ensimmäinen. Eturivissa istunut fani onnitteli näyttelijää ja ojensi hänelle kortin. Grant oli selvästi liikkuttunut ja tuijotti korttia ihmeissään.

– Oscar -ehdokas, v*ttu! Nähdessäni tämän kirjoitettuna paperille, tämä tuntuu epätodelliselta. Olen erittäin kiitollinen tästä.

Can You Ever Forgive Me? on ehdolla kolmessa kategoriassa helmikuun Oscar-gaalassa. Grantin ohella komedioista tuttu Melissa McCarthy on ehdolla parhaasta naispääosasta ja elokuvan käsikirjoittajat ehdolla parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Can You Ever Forgive Me? ei ehkä ole ennakkosuosikki missään kyseisistä kategorioista, mutta toivoa sopii, että Oscar-pöhinä toisi tämänkin mainion elokuvan Suomen valkokankaille jossain vaiheessa.

(EPISODI/Maria Lättilä, Lontoo)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat