Mistä on kyse? Zach Braffin joukkorahoituselokuva saa muutakin rahoitusta

16.5.2013 18:16

Uutta elokuvaansa joukkorahoittava Zach Braff joutui myrskyn silmään kun selvisi, että elokuva saa rahaa myös rahoitusyhtiöltä.

Kuten viime kuussa uutisoimme, koomikko-ohjaaja Braff hankkii rahoitusta uuden elokuvansa Wish I Was Here tuottamiseen joukkorahoituspalvelu Kickstarterista. Elokuva on jo kerännyt 38 000 ihmiseltä 2,6 miljoonaa dollaria, kun keräystä on vielä kahdeksan päivää jäljellä. Tavoite oli kaksi miljoonaa dollaria.

Braff kertoi kampanjavideossa, että hän olisi saanut rahoituksen tavanomaisiakin reittejä pitkin, mutta kääntyi faniensa puoleen voidakseen pitää taiteellisen päätäntävallan kokonaan itsellään.

Nyt mielenkiintoisena käänteenä Hollywood Reporter raportoi Cannesista, että elokuva saisi lisärahoitusta myös Worldview Entertainment -rahoitusyhtiöltä.

Kuten olettaa voi, vastaanotto internetissä oli jotain kylmän ja vihamielisen väliltä. Elokuvan tuottaja Stacy Sher reagoi negatiiviseen julkisuuteen pian ja kertoi Varietylle, että kyseessä on rahoituksen sijaan eräänlainen laina.

Sherin käyttämä termi on ”gap financing”. Se tarkoittaa suurin piirtein sitä, että rahoittajat maksavat tekijöille etukäteen summan, jonka tekijät uskovat saavansa myöhemmin elokuvan ulkomaanoikeuksien myymisestä.

Braff kertoi uuden rahoituksen taustoista tarkemmin projektin Kickstarter-sivulla. Uusi rahoitus tarkoittaa Braffin mukaan noin viiden–kuuden miljoonan dollarin lisäystä budjettiin.

Koko uutisen aiheuttama mylläkkä on lisää huonoa julkisuutta Braffille, jonka joukkorahoituspäätös herätti närää jo alkuvaiheessa. Onko oikein, että tunnetut elokuvantekijät käyttävät Kickstarteria vaihtoehtona tavanomaiselle rahoitukselle? Pitäisikö joukkorahoituksen olla ensisijaisesti tarkoitettu niille tekijöille, jotka eivät muuten saisi elokuviaan tehdyksi?

Kickstarterin vetäjien mukaan palvelu soveltuu kaikille tekijöille. Todennäköisesti Braffin avoimuuden puute ja epäonninen tiedottaminen tulevat toimimaan hyvänä esimerkkinä tuleville joukkorahoituksen hakijoille.

(Episodi/MH)

Lisää luettavaa