Muistatko vielä tämän 80-luvun tähtinäyttelijän? ”Joutui onnettomuuteen ja sokeutui 10 kuukaudeksi!”

Oscar-ehdokkuuksia saalistaneen naistähden Hollywood-ura törmäsi Madonnaan.

11.3.2023 19:00

Kyseessä on Debra Winger (synt. 1955, Ohio).

Juutalaisessa perheessä kasvanut Winger joutui 18-vuotiaana auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena hän sai aivoverenvuodon. Winger halvaantui osittain ja menetti näkönsä 10 kuukaudeksi.

Epätietoisena siitä, toipuisiko hän koskaan, nuori nainen päätti toteuttaa unelmansa Hollywood-näyttelijänä, mikäli näkö joskus palaa.

Winger toipui ja rakensi uran takuuvarmana A-luokan luonnenäyttelijänä. 1980-luvun alussa Wingerille myönnettiin Oscar-ehdokkuudet elokuvista Upseeri ja herrasmies (1982), sekä Hellyyden ehdoilla (1983).

Vaikka Winger saavutti vielä kolmannen Oscar-ehdokkuutensa vuoden 1993 elokuvasta Varjojen maat, hänen tähtensä Hollywoodissa hiipui 1990-luvun alussa nopeasti.

Joidenkin lähteiden mukaan Wingerin kanssa oli haastavaa työskennellä. Toiset kertovat, että Hollywoodin naisnäyttelijöitä kohdeltiin noihin aikoihin seksistisesti ja Winger kärsi siitä, että hän uskalsi sanoa vastaan vaikutusvaltaisille tuottajille, kuten Don Simpsonille.

Niin tai näin, käännekohta Wingerin uralla oli Tom Hanksin, Madonnan ja Rosie O’Donnellin tähdittämä hittielokuva Omaa luokkaansa (1992).

Winger oli jo kiinnitetty elokuvaan ja ehti treenata baseballia kolmen kuukauden ajan Chicago Cubsin mukana. Kun tuotantoyhtiö ilmoitti, että vastanäyttelijäksi oli palkattu pop-tähti Madonna, Winger vetäytyi elokuvasta.

Wingerin mukaan Madonna ei ollut uskottava näyttelijä ja koko elokuvan luonne kärsi tämän takia. Roolin veti lopulta Geena Davis.

Vuoden 1995 elokuva Hyvästi Parisi oli Wingerin viimeinen iso Hollywood-rooli, jonka jälkeen hän omien sanojensa mukaan ”jättäytyi pois oravanpyörästä”. Kahden seuraavan vuosikymmenen aikana näyttelijätär nähtiin ainoastaan pienissä tuotannoissa ja satunnaisissa tv-rooleissa.

Vuonna 2016 Winger teki paluun suuren yleisön tietoisuuteen Netflixin sarjassa The Ranch (2016–2020), jossa hän esiintyi mm. Ashton Kutcherin, Sam Elliottin ja Elisha Cuthbertin vastanäyttelijänä.

Lähde: New York Times, CNN.

Lisää luettavaa