”Muutakin kuin verinen kostotarina” – Nicolas Cagen uusi elokuva on syksyn kulttitapaus

Tyylitajulla tehty painajainen jättää ristiriitaisen olon.

1.11.2018 10:30

Nicolas Cage tekee pitkästä aikaa erittäin vakuuttavan roolin Panos Cosmatosin omalaatuisessa kauhuelokuvassa,  joka on jo ehtinyt nousta syksyn kulttitapaukseksi.

Mandy oli mukana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ja Elossa-festivaalin ohjelmistoissa, mutta laajempaa levitystä sille ei Suomessa tullut. Nyt Mandy on ilmestynyt dvd:nä ja blu-rayna.

Mandy saattaa yllättää katsojan, joka ennakkotietojen perusteella odottaa pelkkää veristä kostotarinaa. Vaikka loppupuolella nähdään Cage maanisena kostajana ja jopa kaksintaistelu moottorisahoilla, Mandy ei ole mikään toiminnallinen kauhupläjäys: se on enemmänkin outo tunnelmapala, jossa on mukana vahvoja kauhuelementtejä. Mandy etenee verkkaisesti ja unenomaisesti kuin psykedeelinen taide-elokuva.

Vuoteen 1983 sijoittuvan elokuvan ilme on kiehtovalla tavalla 80-lukulainen. Cosmatosin suodattamista aikakauden vaikutteista on syntynyt tyylitajuinen audiovisuaalinen kokemus, mutta elokuva jättää ristiriitaisen olon.

Cosmatosin pyrkimyksenä on ehkä ollut tavoitella suoraviivaisen kauhutarinan lisäksi syvempiä tasoja, mutta katsojan on vaikea saada niistä otetta. Lopputulos on silti tyylikäs houreuni.

Dvd:n ja blu-rayn lisänä taustakooste ja poistettuja kohtauksia.

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa