Näin huonosti naisohjaajilla menee Hollywoodissa

Director’s Guild of American tekemän kyselyn mukaan vain 6,4% vuonna 2013 ja 2014 tehdyistä Hollywood-elokuvista on naisten ohjaamia. Isommista blockbuster-elokuvista puhuttaessa naisohjaajien osuus on ainoastaan 3,2%.

Kyselyn mukaan 1,3% elokuvista olivat vähemmistöä edustavien naisten ohjaamia ja 11,2% vähemmistöä edustavien miesten. Sen sijaan hurja 82,4% kaikista Hollywood-elokuvista on valkoisten miesten ohjaamia. Yli 100 miljoonaa dollaria Pohjois-Amerikan lippuluukuilla tienanneet elokuvat ovat 96,8 prosenttisesti miesten ohjaamia.

Myös television puolella luvut ovat sangen karuja.

”Luvut antavat synkän kuvan monimuotoisuutta edustaville ohjaajille – etenkin naisille”, DGA:n erilaisuutta ajavan työryhmän jäsen Bethany Rooney sanoo. ”Toivomme tämän raportin laittavan suurennuslasin alle systeemin, joka tekee naisten ja vähemmistöjen edustajien työllistymisen suhteettoman haastavaksi.”

DGA:n johtaja Paris Barclay on huolissaan elokuvan jatkuvasta yksipuolistumisesta.

”Mitä tämä raportti ei näytä, on se, mitä ihmiset, jotka rakastavat elokuvaa menettävät, kun näin suhteettoman iso osa elokuvista on vain yhden sukupuolen tai etnisen ryhmän tekemiä. Valitettavasti sille meillä ei ole mittaria.”Lähde: The Guardian(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät jutut