Näin Jack Nicholson piiskasi itsensä hurmokseen Hohdossa – ”Siitä seurasi avioero”

Jack paljastaa myös kohtauksen, jonka hän kirjoitti kauhuklassikkoon itse.

26.12.2022 18:00

Stanley Kubrickin ohjaamaa Hohtoa (1980) pidetään Jack Nicholsonin uran hienoimpana roolisuorituksena, vaikka Oscarit tulivatkin muista rooleista.

Stanleyn tyttären Vivian Kubrickin ohjaamassa dokumentissa Nicholson kertoo, miten legendaarinen näyttelijäsuoritus syntyi:

”Haluan että roolisuoritukseni lähtee käsistä, mutta niin, että kontrolli on ohjaajalla. Muuten suoritus olisi liian jacknicholsonmainen, ennalta-arvattavalla tavalla”.

Nicholson mainitsee, että Hohto-roolin hienous syntyi siitä, että hän ei ollut aina samoilla linjoilla Kubrickin kanssa.

”Näyttelijällä ei tule olla yhtä toimintaa ohjaavaa teoriaa, vaan useita, joita sovelletaan tarvittaessa. Jotkut yrittävät hioa suorituksensa niin autenttiseksi kuin mahdollista, kunnes he kohtaavat ohjaajan, kuten Stanley Kubrick, joka sanoo: ”Joo, on se autenttista, mutta ei kiinnostavaa”.

Nicholson paljastaa myös kohtauksen, jonka hän kirjoitti Hohtoon.

”Kirjoitin omaa elokuvaa yöllä ja kuvasin päivisin. Eräänä hetkenä hermostuin vaimolleni, joka keskeytti minut yöllä kirjoituskoneen ääressä. Kerroin asiasta Kubrickille ja hän laittoi sen elokuvaan.

”Avioerohan siitä seurasi”, Nicholson muistelee.

Kubrick on kuvaillut Nicholsonia muun muassa ”älykkääksi näyttelijäksi jonka tyyliä on mahdoton jäljitellä”.

Lähteet: Slashfilm ja New York Times

Lisää luettavaa