Netflix-hitin jatko-osassa setvitään jälleen rikoksia, mutta loppuratkaisu ei onnistu säväyttämään

Vaikka osittain tosipohjainen juoni onkin raameiltaan monella tapaa kiintoisa sekä sanomallinen, sen toteutus tuntuu kuitenkin lopulta hieman hiomattomalta.

30.12.2022 11:00

Stranger Things -tähti Millie Bobby Brown vakuutti Netflix-yleisöt etsiväntaidoistaan vuoden 2020 Enola Holmes -elokuvan pääosassa, joten ei ihmekään, että hahmon matkaan päästään hyppäämään vielä uudemmankin kerran.

Enola Holmes 2 jatkaa Sherlockin (Henry Cavill) nuoren ja nokkelan sisaren tarinaa. Onnistuttuaan selvittämään ykkösosan kinkkisen ja salaviestein höystetyn, varakreivin henkeä uhkaavan tapauksen, Enola on perustanut nyt aivan oman etsivätoimistonsa. Harmillisesti asiakkaat tuntuvat silti edelleen suosivan hänen veljeään ongelmanratkojanaan. Tilanne saa kuitenkin käänteen, kun nuori Bessie (Serrana Su-Ling Bliss) ilmestyy hänen ovelleen pyytäen apua kadonneen sisarensa etsimisessä.

Toisin kuin ykköselokuva, Enola Holmes 2 ei pohjaa juontaan suoraan Nancy Springerin nuortenkirjoihin. Hahmot ovat toki tuttuja tämän sekä Arthur Conan Doylen teoksista, mutta itse tarina kietoutuu vahvasti viktoriaanisen Lontoon todelliseen historiaan; katsojat pääsevät Enolan matkassa vuoden 1888 tulitikkutehdaslakon kulisseihin.

Tarinan keskiöön nousevat toistuvasti kysymykset naisten asemasta. Niin Enola kuin naisista koostuva tulitikkutehtaan työväkikin joutuvat kerta toisensa jälkeen todistamaan kykyjään erilaisissa valta-asemissa oleville miehille. Todelliset historialliset hahmot nivoutuvat mukavasti yhteen fiktiivisten juonielementtien kanssa ja katsojan on koko ajan helppo pysyä kartalla tapahtumien etenemisestä. Naishahmojen sinnikkyys onneksi myös palkitaan lopulta, ja asiat tuntuvat saavan tärkeitä pieniä sysäyksiä paremman tasa-arvon suuntaan. 

Vaikka osittain tosipohjainen juoni onkin raameiltaan monella tapaa kiintoisa sekä sanomallinen, sen toteutus tuntuu kuitenkin lopulta hieman hiomattomalta. Elokuvan reilu kaksituntinen kesto vaatisi paikoittaista tiivistystä napakammaksi kokonaisuudeksi, ja lopun suuri pahispaljastus myös huomattavasti parempaa pohjustusta.

Elokuva tuntuu pitävän yleisönsä valmista Sherlock Holmes -tuntemusta osittain itsestäänselvyytenä eikä mahdollisesti siksi lähde kehittelemään perimmäisen pahiksen ja päähahmonsa välille oikeastaan minkäänlaista merkittävää yhteyttä. Mutta vaikka katsojalla olisikin jo olemassa tietoa tarinoista, ilman tunnesiteen rakentamista elokuvan loppu ei onnistu valitettavasti säväyttämään niin hahmoja kuin katsojiakaan aivan toivotulla tavalla. 

Elokuvan päätähdet suoriutuvat kuitenkin rooleistaan jälleen mallikkaasti. Brown, Cavill ja Helena Bonham Carter tuovat kaikki Holmesin sukua edustaviin hahmoihinsa sopivan määrätietoista silmäkulman pilkettä. He ovatkin selvästi kokonaisuuden kantava voima yhdessä elokuvan mainion teknisen toteutuksen kanssa; kuvaus, lavasteet, asut sekä maskeeraus ovat kaikki toimivan onnistuneita.

Enola Holmes 2 on suunnattu selkeästi nuorehkolle, erityisesti Brownista ja Cavillista kiinnostuneelle yleisölle. Elokuva nostaa esiin tärkeitä seikkoja ja opettaa historiasta, mutta kaipaisi silti loppupeleissä käsikirjoitukseensa ripauksen lisää särmää sekä tunteikkuutta.

Ira Hurskainen

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa