Netflixin uutuusfantasia on yllättävän toimiva alkuperäistarina, josta ei naisvoimaa uuvu

Damsel nyt katsottavissa.

10.3.2024 09:25

Naistenpäivän kunniaksi, perjantaina 8. maaliskuuta, Netflixiin rantautui uutuusfantasia Damsel. Nimestään huolimatta Millie Bobby Brownin päätähdittämä elokuva ei kuitenkaan kuvaa avuttomia satuneitoja hädässä, vaan osoittautuu yllättävänkin toimivaksi seikkailutarinaksi, josta ei naisvoimaa puutu.

Maalaistyttö Elodie (Brown) uskoo pääsevänsä elämään onnellisena elämänsä loppuun saakka yhdessä komean prinssin (Nick Robinson; Love, Simon) kanssa. Saturomanssi saa kuitenkin nopeasti karun käänteen, kun hän huomaakin päätyneensä valtakuntaa vuosisatoja pelotelleen tuliliskon murkinauhriksi.

Brown istuu hyvin Elodien osaan. Hänestä löytyy tarpeeksi herkkyyttä tarinan alkuosuuksiin sekä myös riittävästi asennetta tarttumaan miekanvarteen tapahtumien eskaloituessa vaarallisemmille vesille.

Nuoren Stranger Things ja Enola Holmes -tähden lisäksi Netflix on roolittanut elokuvaan myös House of Cards -hittisarjansa ykkösnaisen, Robin Wrightin. Hän vakuuttaa hyvin Aurean valtakunnan arvokkaana kuningataräitinä ja Shohreh Aghdashloo puolestaan lumoaa katsojat puolelleen omalaatuisella, pehmeän karhealla äänellään lohikäärmeen osassa. Oscar-ehdokas Angela Bassett jää lopulta heidän kaikkien varjoon, vaikka hoitaakin oman tonttinsa moitteettomasti.

Damsel ei missään nimessä keksi pyörää uudestaan – sen suurimmat käänteet voi nähdä jo trailerilla tai muuten vain arvata – mutta on silti ilahduttavaa päästä vaihteeksi sukeltamaan uuden alkuperäistarinan pariin. Sen digiefektit ovat suoratoistoalustansa standardeilla sieltä paremmasta päästä ja puvustusosasto on tehnyt mainiota työtä sekin. Myös sanoma naisten monenlaisesta kyvykkyydestä tavoittaa katselijan hyvin läpi televisioruudun.

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa