Nollakerho, johon ei kukaan halua päästä – Nämä elokuvat saivat kriitikoilta harvinaisen yksimielisen tuomion

Osa listan elokuvista on vaipunut unohduksiin – ehkä syystäkin.

Rotten Tomatoes on suosittu sivusto, joka kerää elokuva-arvosteluja ja määrittelee elokuvien tuoreuspisteet. Jos elokuvalla on myönteisiä arvioita vähintään 60 prosenttia, elokuva on ”tuore”. Jos myönteisiä arvioita on alle 60 prosenttia, elokuva on ”mätä.”

Kyllähän kaikista elokuvista edes yksi kriitikko tykkää, voisi ajatella. Mutta ei. Rotten Tomatoes -sivustolla on useita elokuvia, joiden rating-lukema on pyöreät nolla prosenttia. Yksikään sivustoa edustava kriitikko ei siis ole antanut elokuvalle myönteistä arviota.

Seuraavassa muutamia 0-prosentin elokuvia:

Staying Alive (1983)

Saturday Night Fever (1977) oli aikansa suurimpia hittejä. Se synnytti maailmanlaajuisen diskoilmiön ja teki John Travoltasta supertähden. Sylvester Stallonen (!) ohjaama ja käsikirjoittama jatko-osa Staying Alive ei ollut yhtä iso hitti. Se menestyi lippuluukuilla kohtalaisesti, mutta kriitikot inhosivat sitä alusta alkaen. Staying Alive onkin sittemmin jäänyt unohduksiin, ja harva nykyään edes tietää koko jatko-osan olemassaolosta.

Tappajahain kosto (1987)

Tappajahai-elokuvasarjan neljäs osa tehtiin nopealla aikataululla, ja lopputulos oli sen mukainen. Vuonna 1987 valmistunut Tappajahain kosto on kaikkien aikojen haukutuimpia elokuvia, ja elokuvasarjan fanit ovat aina vihanneet sitä, joten ei ihme, että elokuvasta ei löydy Rotten Tomatoes -sivustolta positiivisia arvioita lainkaan. Pääosaa esitti Michael Caine, joka myöhemmin on kommentoinut: ”En ole koskaan nähnyt Tappajahain kostoa, joka on kuulemma kammottavan huono. Sen sijaan olen nähnyt talon, jonka ostin elokuvasta saamallani palkkiolla, ja se on upea!”

Poliisiopisto 4: Korttelipoliisit (1987)

Poliisiopisto-komediat ovat ehkä ensimmäistä osaa lukuun ottamatta saaneet kriitikoilta heikon vastaanoton, ja nelososa on Rotten Tomatoes -sivuston arvioiden perusteella se kaikkein huonoin osa. Alkuperäinen päätähti Steve Guttenberg jättikin elokuvasarjan tämän osan jälkeen. Kaupallisesti Poliisiopisto 4 pärjäsi kuitenkin hyvin: lippukassoilla pohja saavutettiin vasta myöhemmissä jatko-osissa.

Highlander 2: Paluu (1991)

Vuonna 1986 ilmestytynyt Highlander on kasariklassikko, jonka fantasian ja toiminnan yhdistelmä ihastuttaa edelleen. Sen sijaan vuonna 1991 ilmestyneestä jatko-osasta ei voi sanoa samaa. Periaatteessa kaikki oli ennakkoon kunnossa. Alkuperäisen elokuvan ohjaaja Russell Mulcahy jatkoi puikoissa, ja päätähdet Christopher Lambert ja Sean Connery palasivat rooleihinsa Käsikirjoitus lähti kuitenkin niin hulluille kierroksille, että Highlander 2: Paluu on saavuttanut aseman yhtenä kaikkien aikojen huonoimpana elokuvana. Sen kertoo myös Rotten Tomatoes -prosentti.

Gotti (2018)

John Travoltan uralle mahtuu nousuja ja laskuja. Staying Aliven lisäksi Rotten Tomatoes -nollakerhoon on päässyt vuoden 2018 rikoselokuva, joka kertoo tunnetun newyorkilaisen mafioson tarinan. Gotti oli pitkään tuotantohelvetissä ennen valmistumistaan, ja ohjaajat ja pääosanesittäjät vaihtuivat. Näyttelijänä paremmin tunnettu Kevin Connelly (Entourage) sai lopulta ohjauspestin ja Travolta valittiin nimirooliin. Lopputuloksesta ei ole yksikään Rotten Tomatoes -kriitikko pitänyt, mutta Episodin blu-ray-arviossa Gotti sai Matti Komulaiselta kolme tähteä!

Haluatko tietää, mitkä kaikki elokuvat ovat saaneet 0 prosenttia Rotten Tomatoes -sivustolla? Täydellinen lista täällä.

Aiheeseen liittyvät jutut