Nyt elokuviin: Alkuperäinen Taru sormusten herrasta -elokuva on silmäkarkkia

Elokuvan kehno menestys johti jatko-osattomuuteen.

9.3.2024 20:00

Peter Jacksonin vuosituhannen vaihteessa ohjaama Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia on keskeinen elokuvaversio J.R.R. Tolkienin kirjoista. Myöhemmin 2010-luvulla leffasarja sai jatkoa Hobitti-trilogiasta, ja paraikaa Amazon tuottaa teosten fantasiamaailmaan, Keski-Maahan, sijoittuvaa televisiosarjaa.

Jacksonin ja Amazonin visio Keski-Maasta ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen. Vuonna 1978 julkastiin Taru sormusten herrasta -kirjaan perustuva animaatioelokuva, jonka ohjasi Ralph Bakshi. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1980.

Elokuvan menestys oli kehno, joten jatko-osaa sille ei koskaan tehty. Elokuva päättyy Helmin syvänteen taisteluun eli kutakuinkin kirjan puoliväliin.

Kriitikoita elokuvassa hämmensi rotoskooppaustekniikka, jossa elävien näyttelijöiden päälle animoidaan hahmo. Nykysilmin animaation uniikki tyyli on jopa elokuvan vahvuus.  Leffan Rotten Tomatoes –sivulla kriitikoiden ajatukset tiivistetään seuraavasti.

”Ralph Bakshin urhea yritys esittää Tolkienin pääteos rotoskooppauksella ei koskaan saavuta lähdemateriaalinsa mahtavuutta, sillä tiivistetty kesto latistaa tarinan ja kokeellinen animaatio on enemmän outoa kuin maagista.”

Joka tapauksessa elokuva on erilainen ja varhaisempi tulkinta Tolkienin maailmasta, ajalta ennen Jacksonin mestariteosten vakiinnuttamaa tyyliä. Erityisesti mainittakoon Gandalfin ja Sarumanin peräti surrealistinen kaksinkamppailu Rautapihassa.

Gandalf ja Saruman ottavat toisistaan mittaa elokuvassa Taru sormusten herrasta (1978).

Taru sormusten herrasta vuodelta 1978 on paraikaa nähtävillä valikoiduissa elokuvateattereissa ainakin ensi viikon torstaihin saakka. Elokuva on lisäksi vuokrattavissa esimerkiksi Viaplayn kautta.

Pääosissa Christopher Guard, William Suite, Michael Scholes, John Hurt, Simon Chandler ja Dominic Guard.

Alla elokuvan traileri.

Lisää luettavaa