Nyt SkyShowtimessa: Leffa julmasta tieteellisestä kokeesta – tapahtui tosielämässä

IMDb-arvosana 6,7.

7.3.2023 04:30

SkyShowtimessa on nyt elokuva The Stanford Prison Experiment (2015). Pahamaineiseen tositarinaan perustuva psykologinen trilleri on kylmäävä tarina vallan synkästä puolesta ja vankeuden vaikutuksista.

Yliopiston tutkija Stanfordissa Yhdysvalloissa, Philip G. Zimbardo, teki ryhmänsä kanssa psykologisen kokeen 24 oppilaan avustuksella. Tarkoituksena oli tutkia, miten henkilön psyykeen vaikuttaa vanginvartijan tai vangin roolin omaksuminen.

Kokeen alku sujui ilman suurempia ongelmia, mutta mitä pidemmälle se eteni, ihan tavallisissa vanginvartijan roolissa olevissa oppilaissa alkoi ilmetä sadistisia piirteitä. Koetta on pidetty todisteena siitä, miten päällisin puolin normaalit ihmiset ovat kykeneväisiä käsittämättömään julmuuteen, jos he saavat valtaa ja toisaalta, miten ihminen alistuessaan vain hyväksyy kohtalonsa.

Koetta on myöhemmin myös kritisoitu. Opiskelijoiden on väitetty näytelleen, ja Zimbardon on puolestaan väitetty sotkeneen koetta osallistumalla siihen itse ja neuvomalla oppilaita siitä, miten käyttäytyä. Alla traileri.

Lue myös: Bruce Willisin vaimo esitti vetoomuksen paparazzeille – pyysi myös vaikeuksiinsa vinkkejä omaishoitajilta – Episodi.fi

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia