Nyt Yle Areenassa: Vähälle huomiolle jäänyt tv-elokuva, joka jäi ohjaajalegendan viimeisten elokuvien joukkoon

Ruotsin tunnetuimman auteurin syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta.

Ruotsin suurin lahja elokuvamaailmalle on kieltämättä Ingmar Bergman, jonka syntymästä tuli muutama päivä sitten kuluneeksi 100 vuotta. Vuonna 2007 kuollutta mestaria on juhlittu niin kotimaassaan, kuin myös ulkomailla. Suomessa esimerkiksi hänen menestyksekkäästä elämäkerrastaan Laterna Magica on otettu uusi painos ja entinen kollega Jörn Donner valmisti syksyllä tv:ssä nähtävän pienoisdokumentin Ingmar Bergmanin muisto.

Yle juhlisti muutenkin Bergmania näyttämällä lukuisia elokuvia ja dokumentteja. Yksi Yle Areenaan tulleista elokuvista on erityisen kiinnostava ja harvemmin nähty: Bergmanin käsikirjoittama ja ohjaama Kuvantekijät (Bildmakarna) sai ensi-iltansa Ruotsin tv:ssä vuonna 2000 ja on nyt kuukauden verran Areenassa. Elokuva perustuu todellisiin tapahtumiin.

Kuvantekijässä mykkäelokuvien ohjaaja, myöhemmällä iällään näyttelijänä tunnettu Victor Sjöström tapaa ensimmäisen Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkitun naisen Selma Lagerlöfin. Sjöström on sovittamassa Lagerlöfin kirjaa elokuvaksi, mutta tapaaminen ei suju odotetulla tavalla.

Kuva elokuvasta Kuvantekijät

Aiheeseen liittyvät jutut