Ohjaaja Steven Soderbergh siirtyy eläkkeelle

14.3.2011 09:37

Oscar-palkittu ohjaaja Steven Soderbergh suunnittelee eläköityvänsä elokuvista kahden tekeillä olevan projektinsa jälkeen.

48-vuotias Soderbergh tunnetaan parhaiten huijaritrilogiasta Ocean’s Eleven – korkeat panokset (2001), Ocean’s Twelve (2004) ja Ocean’s Thirteen (2007).

Yhdysvaltalaisen ohjaajanuran kohokohta osui vuosituhannen vaihteeseen. Tuolloin Soderbergh ohjasi elokuvat Erin Brockovich (2000) ja Traffic (2000), jotka molemmat arvostettiin Oscareissa parhaan ohjauksen kategoriaan. Soderbergh voitti Oscarin huumeisella Traffic-elokuvalla.

Ohjaaja on omien sanojensa mukaan saavuttanut pisteen, jossa hänet voi ampua, jos hän joutuu autolla etsimään vielä yhtäkin kuvauspaikkaa. Ajatus elokuvanteon lopettamisesta on kypsynyt viimeisten kolmen vuoden aikana, kun Soderbergh on kieltäytynyt tarjotuista projekteista.

Taidemaalarin hommiin siirtyvällä Soderberghilla on vielä kaksi elokuvaa kuvaamatta: toimintatrilleri Contagion ja pianistin elämänkerta Liberace.

Ohjaajan molempiin jäljellä oleviin elokuviin kiinnitetty näyttelijä Matt Damon (Kova kuin kivi, Kohtalon valvojat) on huolissaan, että Soderbergh on uravaihtonsa kanssa tosissaan.

Damon yritti pyörtää Soderberghin eläköitymispäätöstä viittaamalla aina yhtä innokkaaseen, vanhaan elokuvantekijään, Clint Eastwoodiin (Gran Torino), mutta tämä ei vakuuttunut. Soderbergh ei pidä itseään Eastwoodin kaltaisena tarinankertojana vaan enemmän muodosta kiinnostuneena. Soderbergh sanookin tehneensä jo kaikki elokuvat, jotka hän ylipäätään haluaa tehdä.

Soderberghin ensimmäinen pitkä elokuva Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989) kahmaisi Cannesin elokuvajuhlilta kolme palkintoa. 11 vuotta myöhemmin ohjaaja piti Oscar-puhetta.

Soderberghin ohjaama ja tunnettuja miesnäyttelijöitä täyteen ahdettu Haywire nähdään Suomessa 15. huhtikuuta. Haywire on jäämässä ohjaajansa kolmanneksi viimeiseksi elokuvaksi.

Kuva Ocean’s Thirteen -elokuvan kulisseista.

Lähteet: Yahoo, IMDB

Lisää luettavaa