”On siitä hintaakin kyselty” – Jyväskyläläinen Mikko rakensi omin käsin hillittömän upean Paluu tulevaisuuteen -flipperin

Jyväskyläläinen tatuointiyrittäjä rakensi itse Paluu tulevaisuuteen -aiheisen vanhan kunnon flipperin.

1.5.2019 10:30

Jyväskyläläinen Mikko Keeninen ei löytänyt valmista rekvisiittaa Ink carnival -tatuointistudioon, joten päätyi tekemään sen itse. Näin hän rakensi alusta loppuun Paluu tulevaisuuteen -aiheisen flipperin.

”Aikaisemmin olin tehnyt arcade-pelikonsolin sinne itse, kun en löytänyt valmista rekvisiittaa. Kun sain sen valmiiksi, aloin miettiä että onnistuisikohan flipperin tekeminen,” Mikko kertoo.

Tatuointistudion sisustuksen teemana on vanhanajan tivolit ja karnevaalit. Mikko halusi rekvisiitaksi tavaroita, jotka kuvastaisivat aitoa tunnelmaa.

”Siellä on valmiina esimerkiksi nyrkkeilysäkkipeli, josta tulee mieleen vanha tivoli. Sitten tuli idea, että arcade-pelikonsoli ja flipperi voisivat mennä hyvin teemaan”, Mikko pohtii.

Mikko kertoo nikkaroineensa flipperiä rauhakseen noin kuukauden verran, kuulemma välillä iltaisin ja viikonloppuisin. Valmiita ohjeita tai valmista pakettia ei ollut, joten kaikki piti koota ja miettiä itse.

”Jossain vaiheessa oli haasteita, kun valmista pohjaa ei ollut saatavilla, eikä ole tietokonepohjaa opiskeltuna”, Mikko toteaa.

Millä avuilla hän sitten oikein sai kaiken toimimaan?

”Miettimällä ja kokeilemalla”, hän toteaa vaatimattomasti.

”Siinä on tietokone, joka pyörittää flipperiä ja kaksi eri näyttöä. Nappulat on yhdistetty USB:lla tietokoneeseen ja sitä kautta itse ohjaimeen. Netistä löytyi ohjeet mittojen puolesta, mutta niitäkin joutui soveltamaan. Yritin kuitenkin suunnilleen katsoa, että siitä tulee aidon flipperin näköinen,” sanoo Mikko.

”Alun perin flipperiin piti tulla myös Back to the Future -teippaukset, mutta nyt siinä on Star Wars -teippaukset. Flipperissä on siis useampi pöytä vaihtoehtona. Mutta Paluu tulevaisuuteen on lapsuuden lempileffojani, ja se on monipuolisin ja visuaalisesti hienoin pöydistä. Saatavana on myös Tähtien sota -pöytä ja E.T.– pöytä,” Mikko luettelee,

”Näppäimistöt, pallonlaukaisujousen ja kolikkoautomaatin jouduin tilaamaan ulkomailta. Flipperi toimii kuitenkin ilman kolikoita, joten kolikkoluukku toimii huoltoluukkuna”.

Mikko kertoo katsoneensa aina paljon elokuvia. Hän ei myönnä kuitenkaan keräilevänsä mitään elokuva-aiheista. Flipperihanke oli ensimmäinen tribuutti.

”Hyvin se on toiminut. Sillä voi pelata aivan kuten normiflipperillä. Ainut vaan, että pelipöytänä on 42 tuuman näyttö,” Mikko kehuu.

”On siitä hintaakin kyselty. Tämä jää silti kyllä omaan käyttöön. Mutta miksei sitä uutta tekisi haluaville”, tuumailee Mikko.

”Ulkomailta näitä löytyy jonkun verran. Muutamassa paikassa myydään valmiina virtuaaliflipperiä, mutta Suomesta ei löydy. Ei niitä hirveästi ole tehty.”

Tässä siis vinkki kaikille elokuvaharrastajille, jotka haluaisivat kotiin lempileffa-aiheisen flipperin?

”Ei tästä nyt ehkä bisnestä tule, mutta harrastus,” Mikko vakuuttelee.

Eihän sitä koskaan tiedä.

Lisää luettavaa