Onko Pimeyden Tango Vareksen viimeinen tanssi?

27.9.2012 19:55

Syyskuun alussa Antti Reini ei ole vielä itsekään nähnyt Vares-elokuvaa Pimeyden tango täysin valmiina. Hänelle riittää, että näkee sen myöhemmin lehdistönäytösten yhteydessä, kun promotointikiertue alkaa toden teolla.

Teksti: Jouni Vikman

Synopsiksen mukaan Vares tutkii jälleen selvittämättömäksi jäänyttä murhaa ja joutuu samalla etsimään kadonnutta toimittajaystäväänsä. Enempää etsivää näyttelevä Antti Reinikään ei halua juonta paljastaa.

– Siinä on oma tunnelmansa ja tyylilajinsa, tiettyjä erilailla tummia sävyjä. Ja kun siinä on viihdemaailma mukana, se on mielenkiintoinen juttu, hän raottaa salaisuuden verhoa.
Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, kahden vuoden sisällä on kohta julkaistu kuusi Vares-elokuvaa. Reinin elämästä Vares vei melkein vuoden.

– Kuvauksiin meni puoli vuotta, sitten oli viikkotolkulla markkinointirundeja. Yhteensä varmaan yhdeksän kuukautta, sopiva raskaana olemisen aika, näyttelijä kertoo.

Hän hyppäsi rooliin ilman sen suurempia valmistautumisia.

– Agenttini soitti ja tarjosi roolia, vastasin tupakan poltettuani, että kyllä. Olin samaan aikaan Ruotsissa tekemässä Gränsen-elokuvaa, ja sen tuotanto loppui viikkoa ennen kuin Vares alkoi, joten ei siinä paljon ehtinyt valmistautua. Se on oikeastaan hyvä tapa lähteä tekemään töitä, että hyppää junan kyytiin ja katsoo mitä eteen tulee.

Anders Engström ohjasi elokuvat Pahan suudelma ja Kaidan tien kulkijat puolessatoista kuukaudessa. Lauri Törhönen laittoi vielä paremmaksi neljällä elokuvalla kuudessakymmenessä kuvauspäivässä. Se tarkoitti, että Reini saattoi tehdä saman päivän aikana useampaakin eri elokuvaa.

– Ensin kuvattiin Pahan suudelma, sitten Törhösiä sekaisin, sitten Kaidan tien kulkijat ja sitten vielä Törhösiä, Reini muistelee. – Ei päällekkäin kuvaaminen eroa sarjojen tekemisestä, se on nykyään arkipäivää. Kylmäverisesti sinun -sarjaa kuvattiin monta jaksoa saman päivän aikana. Suurimmalle osalle näyttelijöistä se on rutiinia, vaikka jokainen varmaan suhtautuu siihen eri tavalla.

Elokuvan tunnistamista ja oikeaan vireeseen pääsemistä helpotettiin pienillä esineillä, eräänlaisilla talismaneilla.

– Aamulla kun veti housut jalkaan tai puvustus vaihtui päivällä, oli että ai tää on tää leffa, kun katsoi mitä taskusta löytyi. Ne olivat Vareksella mukana olevia esineitä ja näkyivät elokuvissa, eivät pelkästään taskussa olevia tavaroita. Joissakin tarinoissa niillä oli enemmän käyttöä, joissakin ne vain olivat esillä. Pimeyden tangossakin on oma talismani. En aio paljastaa niitä, mutta ne näkyy selvästi. Siinä on katsojalle etsimistä, Reini haastaa.

Lisää Vares-asiaa uudessa Episodissa 9/2012!

Lisää luettavaa