Onko vessaharja takapuolessa hauskaa? Juoppohullun päiväkirja -elokuvan ohjaaja kertoo

13.5.2012 14:03

Juha Vuorisen menestyksekkääseen kirjasarjaan perustuvan Juoppohullun päiväkirjan kuvaukset ovat käynnistyneet Helsingissä. Elokuvan ohjaa teatterin puolelta paremmin tuttu Lauri Maijala, joka on ohjannut ja käsikirjoittanut myös Juoppohullun näyttämöversion.

Episodi pääsi mukaan seuraamaan, kun Angel Filmsin studiolla Herttoniemessä kuvattiin  kohtausta, jossa Joonas Saartamon esittämä Juha Berg kamppailee viinan pirua vastaan ja yrittää naisen vaatimuksesta pysyä selvänä. Elokuvan tuottajana toimiva Juha Vuorinen oli myös paikalla kuvauksissa. Hän oli alun perin sitä mieltä, että Juoppohullun päiväkirjasta ei voi tehdä elokuvaa.

– Lauri teatteriversiollaan todisti, että kyllä sille löytyy muoto, Vuorinen kehuu ohjaajaa.

Kirjailija-tuottaja tunnustaa, että ei ole edes lukenut elokuvan viimeistä käsikirjoitusversiota.

– Ehkä se kertoo jotain luottamuksesta, jota koen Lauria kohtaan.

Vuorinen kertoo, että Lauri Maijala on saanut vapaasti tehdä myös näyttelijävalinnat.

– Pidettiin se kärkiasiana, että valitaan näyttelijä, joka on paras rooliin, ja uskotaan siihen, että Juoppohullun päiväkirja nimenä ja tuotteena kantaa.

Maijalalle siirtyminen teatterista elokuvaan on iso hyppäys, mutta vasta 25-vuotias esikoisohjaaja ei vaikuta stressaantuneelta.

– Olen ottanut asenteen, että jos minä tämän teen, en voi myöskään stressata siitä liikaa. Antaa vaan kaikkensa ja tekee parhaansa.

Erot teatterissa ohjaamiseen ovat kuitenkin selkeät. Maijala kertoo, että elokuvaa tehdessä pitää oppia näkemään valmis lopputulos hyvin tarkasti ja pitäytyä siinä.

– Teatteriohjaajana olen sellainen, ettei saata olla mitään mielessä, kun lähdetään tekemään harjoituksia, ja kaikki syntyy harjoituksissa. Tässä menee ihan toisinpäin.

Maijala lisää, että elokuva onkin aivan eri teos kuin hänen näyttämöversionsa.

– Kun kuulin että leffa on tulossa, niin ajattelin että teatterikäsis lentää roskikseen. Teatteritaustani varmasti vuotaa siihen jossakin ilmaisussa, joka saattaa olla aika voimakasta, mutta kyllä tässä elokuvan lakien mukaan kuvataan.

Ohjaaja uskoo, että kirjojen räävitön huumori säilyy myös elokuvassa, mutta siinä käytetään erilaisia kerrontakeinoja.

– Jos tungetaan vessaharja perseeseen, niin se saattaa tuntua luettuna hauskalta, mutta jos sen näyttää yksi yhteen graafisesti elokuvassa, niin se voi olla vain sairasta. Totta kai järkeä käytetään ja luotetaan katsojan mielikuvitukseen.

Juoppohullun päiväkirja
ei kuitenkaan ole mikään räävittömän kännihuumorin ylistys, vaan siinä voi nähdä syvempiä tasoja. Maijalaa kiinnosti tarinan ristiriitaisuus.

– Kun luin ensimmäisen kirjan, niin siinä kiinnosti itse asiassa kaikki muu kuin se räävittömyys. Juha Berg on olevinaan maailman suurin kunkku ja kuitenkin itkee sängyn alla puukko kädessä.

Joonas Saartamon mukaan hänen esittämänsä päähenkilö on äärilaidasta äärilaitaan menevä kaveri.

– Maailman rumin jätkä mutta samaan aikaan maailman kaunein. Maailman pisin jätkä mutta samalla maailman lyhyin. Vastakohtien hyrrä, joka pyörii laidasta laitaan, näyttelijä kuvailee.

Jussi Huhtala

Juoppohullun päiväkirja tulee ensi-iltaan 28.12.2012. Katso traileri täältä.

Lisää luettavaa