Oscar-palkittu Mark Rylance kertoo vakoojaroolistaan: ”Se oli vaarallista aikaa”

Brittinäyttelijä Mark Rylance palkittiin parhaan miessivuosan Oscar-palkinnolla roolisuorituksestaan Steven Spielbergin elokuvassa Vakoojien silta. Elokuva on juuri julkaistu dvd:nä ja blu-rayna. Rylance kertoo Oscar-palkitusta roolistaan.

Kerro hahmosta jota näyttelet.
Esitän Rudolf Abelia, venäläistä vakoojaa, joka jäi kiinni ja pidätettiin Amerikassa. Emme tiedä paljoa hänestä. Vain sen että hän välitti viestejä ympäri New Yorkia käyttäen onttoa agenttikolikkoa. Hän piileskeli Brooklynissa jonkinlaisessa boheemien artistien tilassa vasemmistolaiset nuorten miesten kanssa. Lopulta New Yorkin asianajajaliitto saa Tom Hanksin näyttelemän vakuutusasianajajan James Donovanin edustamaan Abelia.

Millaista on näytellä todellista henkilöä?
Todellisen henkilön näytteleminen voi auttaa sinua tuomaan siihen tiettyjä piirteitä itsestäsi, mutta Abel on salaperäinen hahmo. Hänen äänestään ei ole tallenteita, joten perustin hänen aksenttinsa muiden ihmisten kuvailuihin. Hänestä on lyhyt videopätkä, jossa hänet saatetaan autosta oikeussaliin. Siitä sain näkökulmia hänen fyysiseen olemukseensa, joka oli melkein haukkamainen. Valitettavasti minulla ei ole hänen mahtavaa nenäänsä, enkä ole yhtä laiha.

Voisitko kertoa tarinan ajanjaksosta ja senhetkisestä poliittisesta tilanteesta
Tämä on tositarina, joka alkaa vuodesta 1957. Se oli vaarallista aikaa. Yhdysvaltojen hallitus kukoisti pelotellessaan kansalaisia. Kun Abel saatiin kiinni, koko maa kuhisi ja kaikki olivat vakuuttuneita että hänet pitäisi teloittaa rikoksistaan. Elokuvassa on kohtaus, jossa paikalla ollut yleisö suuttui tuomarin lukiessa Abelin tuomion oikeudenkäynnissä. Tom Hanksin esittämän James Donovanin mukaan kyseessä ei ollut maanpetos, sillä Abel ei koskaan ollut Amerikan kansalainen. Hän oli ammattivakooja, joka teki isänmaallista velvollisuuttaan maalleen. Donovanin loistava väite kuuluukin, että ei ole väliä kuka vihollinen on tai mitä hän on tehnyt, kaikkia pitää kohdella laissa tasapuolisesti. Emme voi muuttaa lakia vain sen takia, että ihmiset ovat vihaisia.

Miten kuvailisit elokuvaa?
Se on kylmän sodan trilleri, jonka sydämessä on James Donovanin psykologiset ratkaisut. On kiehtovaa nähdä miten niin rehellinen ja ahkera lakimies kuten Donovan tulee vedetyksi CIA:n ja FBI:n sokkeloihin ja sen hetkiseen Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kansainväliseen suhteeseen.

Kerro elokuvan visuaalisesta ilmeestä.
Lavasteet ovat uskomattoman kauniita järjettömällä määrällä yksityiskohtia. Rekvisiitta kuvauspaikoilla oli uskomatonta ja niin täydellisesti aikakauteen sopivaa, kuten esimerkiksi maapähkinävoitölkit. Asioita, joista olettaa ettei niitä ole enää olemassa. Näyttelijänä työskentelemme ammattilaisten keskuudessa ja olemme todella lahjakkaiden ja työtään rakastavien ihmisten ympäröimänä mikä on todella inspiroivaa. Se on yhdistelmä kaikkia näitä taitoja mikä tekee elokuvasta hienon, ja Steven [Spielberg] ohjaa luovasti.

Millaista oli työskennellä Tom Hanksin kanssa?
Päivää ennen kuvauksia hän kutsui minut lukemaan käsikirjoitusta kanssaan, sillä iso osa elokuvasta kertoo roolihenkilöidemme välisestä suhteesta. Se oli todella huomaavaista. Tomissa yllätti eniten hänen halunsa saada ihmiset nauramaan. Hänellä on erikoinen huumorintaju mikä saa ihmiset vapautuneiksi. Tomilla on myös ilmiömäinen muisti, hän tekee ristisanoja ja hän harrastaa historiaa.

Millaista oli työskennellä Steven Spielbergin kanssa?
Steven luottaa kaikkien tulevan paikalle vuorosanat opittuina ja varmana siitä mitä tekee. Hän myös odottaa kaikilta halua toimia. Emme koskaan keskustelleet siitä, mitä hän toivoi hahmoni välittävän, sillä se oli enemmänkin kiinnostavien tarinoiden luomista oikeilla ihmisillä ja heille tapahtuvilla kiinnostavilla asioilla. Hän tunsi tarinan niin hyvin ja kertoi minulle lukeneensa käsikirjoituksen ainakin 50 kertaa ennen kuvausten alkua. Hänellä on hyvin avoin ja kysyvä ulosanti. Jos häntä katsoo kuvauspaikalla, hän työskentelee kahden kameran ja monitorin parissa, joissa molemmissa on tärkeä kuva. Hän kuitenkin kykenee katsomaan molempia samanaikaisesti. Steven on myös todella keskittynyt kerrontaan. Jotkut ohjaajat ovat enemmän keskittyneitä näyttelijöiden tunteeseen tai kuvan kauneuteen tai erilaisuuteen, mutta Steven keskittyy siihen, missä katsojan mielikuvitus on. Hän myös työskentelee mielellään nopeasti mutta oli aina valmiina kysymään, tarvitsenko vaihtoehtoisia ottoja joistain kohtauksista. Se oli todella ystävällistä häneltä, varsinkin kun työskennellessäni brittitelevisiossa meillä ei ollut varaa kuin yhteen tai kahteen ottoon. Mutta Steven käyttää aikaa saadakseen mitä tahtoo eikä lopeta ennen kuin saa haluamansa.

Mitä toivot katsojan saavan elokuvasta?
Toivon ihmisten näkevän sen viihdyttävänä elokuvana joka saa heidät ajattelemaan. Elokuva kertoo unohdetusta siviilisankarista, James Donovanista, joka tekee oikean asian oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Hän riskeeraa oman mukavuutensa, turvallisuutensa ja työnsä sekä perheensä turvallisuuden vain tehdäkseen oikean asian. Se on tärkeä tarina. Mutta tämä on myös trilleri ja todella merkityksellinen kansainvälisten suhteiden luomisessa, mikä on aivan erilaista kuin perhe- tai työsuhteiden luominen. Joten sillä on myös merkitystä nykypäivän kansainvälisissä oikeustapauksissa.

Haastattelu: Twentieth Century Fox. Toimittanut Ida Suomalainen.

Vakoojien silta ilmestyi dvd:nä ja blu-rayna 4.4.2016.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut