Oscar-palkittu näyttelijä teki pysäyttävän huomion roolistaan – kohta koko sarja lakaistiin maton alle

Oleellinen seikka.

22.1.2023 16:02

Sundance Film Festivalin tämän vuoden tuomaristoon lukeutuva Marlee Matlin muistetaan nuorimpana näyttelijänä, joka on voittanut parhaan naispääosan Oscarin. Matlin, joka menetti kuulonsa lapsuusaikanaan, näytteli elokuvassa Sanaton rakkaus entistä huippuopiskelijaa, joka oli päätynyt kuulovammansa takia siivoojaksi.

Vuosien varrella myös kuulovammaisten oikeuksien puolestapuhujana toiminut Matlin on edelleen kysytty tähti. Viime vuonna myös palkitussa CODA – Kahden maailman välissä -elokuvassa nähty Matlin kertoo saaneensa mm. usean jakson mittaisen tarjouksen ilmeisesti ajan hengen mukaisesta tv-sarjasta. Hänelle tarjottiin vierailuroolia kuurona tuomarina. Sarjan tekijöillä tuntuu kuitenkin olleen pallo pahasti hukassa:

– Sitä ei ollut kirjoitettu kuurolle näyttelijälle.

Matlin toteaa tehneensä taustatutkimusta rooliin ja yrittäneensä löytää tosielämän esimerkin itselleen. Hän ei paljasta, löytyikö esimerkkiä. Yhdysvalloissa on kuitenkin joitakin kuuroja valamiehiä sekä lakimiehiä. Heille on tarjottu tulkkauspalveluita, jotta he pystyvät toimimaan tehtävissään. Matlinin käydessä neuvotteluja roolista sarjan tuottajaportaan kanssa, kävi ilmi, etteivät tekijät olleet huomioineet tulkin tarvetta ollenkaan.

– [Vastaava tuottaja] sanoi, että palataan asiaan ja puolta tuntia myöhemmin agenttini ilmoitti, että [kuuron tuomarin] osa oli poistettu. Ihmisiltä puuttuu yhä tietoa. Muuten, se sarja saikin sitten kirveestä – karmaa, Matlin sanailee.

 

Lähde: THR

Lisää luettavaa