Oscar-suosikki herättää närää – faktojen vääristelyä

Yksi tulevan gaalan Oscar-tärpeistä on kansalaisoikeustaistelusta kertova Selma. Elokuva kertoo Martin Luther Kingin vuonna 1964 johtamasta marssista Selmasta Montgomeryyn. Marssilla otettiin kantaa tasa-arvoisen äänioikeuslain puolesta.

Selma on kuitenkin saanut kritiikkiä tavasta, jolla se esittää presidentti Lyndon B. Johnsonin kansalaisoikeustaistelun esteenä, vaikka hän todistetusti käytti arvovaltaansa rotusyrjintää ehkäisevien lakien ajamiseen. Yksi näistä oli  vuoden 1965 äänioikeuslaki, jonka muutosta Selma käsittelee. Elokuvassa Johnson esitetään vastentahtoisena lain muuttamiseen.

Washington Postin kolumnisti ja entinen presidentti Johnsonin avustaja Joseph A. Califano Jr. haukkuu Selmaa kovin sanoin taiteellisten vapauksien ylittämisestä. Hänen mielestään elokuvassa on kolme suurta vikaa:

1) Se esittää Johnsonin ja Martin Luther Kingin vihollisina, vaikka he todellisuudessa toimivat yhteistyössä.

2) Johnson suhtautui intohimoisesti äänioikeuslakiin ja sen muutokseen.

3) Johnson itse asiassa kehotti Kingiä etsimään Selman kaltaisen paikan mielenilmaukselleen.

”Se on kolme hutia Selmalle. Elokuva pitäisi käskeä pois pelistä jouluksi ja lähestyvän palkintokauden ajaksi”, Califano kirjoittaa.

Selma on yksi tulevan palkintokauden suosikeista. Sillä on useita Golden Globe -ehdokkuuksia ja menestystä Oscareissa on myös povattu. Elokuvan on ohjannut Ava DuVernay ja pääosassa nähdään David Oyelowo.

Kuvassa Lyndon B. Johnson (keskellä) tapaamisessa Martin Luther Kingin (vasemmalla) ja muiden kansalaisoikeustaistelijoiden kanssa.

Lähde: Deadline

(Episodi&JA)

Aiheeseen liittyvät jutut