Oscar-voittaja Sound of Metalin äänitöitä tehtiin Suomessa – Tekijät iloitsevat palkinnoista

Sound of Metal palkittiin parhaan äänen ja parhaan leikkauksen kategorioissa.

26.4.2021 17:15

Kuulonsa menettävän rumpalin kohtaloa vaikuttavasti kuvaava Sound of Metal voitti parhaan äänen ja parhaan leikkauksen Oscar-palkinnot varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun jaossa oli yksi palkinto elokuvan äänitöille. Aiemmin äänitöiden kokonaisuus on jaettu kahteen eri kategoriaan”, foley-artisti Heikki Kossi kertoo.

”Minusta kategorioiden yhdistäminen on hyvä asia, sillä eri työtehtävät risteävät ja ovat saumattomassa yhteydessä toisiinsa, eli kahtiajako on ollut osin keinotekoinen”, hän jatkaa.

Sound of Metalin äänitöitä oli tekemässä kaikkiaan 14 henkilön työryhmä muun muassa Ranskassa, Meksikossa ja Suomessa. Palkinnon vastaanotti Suomessakin vieraillut Nicolas Becker. Kiitospuheessaan Becker kiitteli myös suomalaiskollegoitaan.

”Oscarin vastaanotti kuusi keskeistä henkilöä, mutta kyllä tämä palkinto on tärkeä koko työryhmälle. Elokuvan äänityö on luova ja kompleksinen prosessi, jossa äänisuunnittelun ja -kerronnan laaja ymmärrys on keskeisessä osassa riippumatta työtehtävästä”, Kossi sanoo.

Foley-artistin työ on olennainen osa elokuvan äänisuunnittelua ja kaikkea sitä, mitä yleisö valmiissa elokuvassa kuulee – tai ei kuule.

”Äänellä on valtava merkitys elokuvan tunnelman luomisessa: äänillä ja hiljaisuudella tuetaan näyttelijän tunneilmaisua, elokuvan nyansseja ja myös niitä asioita, joita ei ääneen sanota”, Kossi valottaa.

”Haastavinta ja kiinnostavinta Sound of Metalin äänitöissä oli kuulonsa menettävän ihmisen sisäisten ja ulkoisten muutosten kuuluvaksi tekeminen. Oli tärkeää saada kerrottua se, mitä ei kuvilla ja sanoilla saa ilmaistua: uuteen kieleen sopeutumisen haastavuus, uusilla aisteilla havainnoiminen, identiteetin särkyminen ja sen sirpaleista takaisin kasaaminen”, Kossi toteaa.

Sound of Metal on nyt elokuvateattereissa. Helsingissä elokuvaa esittää Kino Engel. Elokuva on katsottavissa myös Amazon Prime -suoratoistopalvelussa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia