Merkittävä elokuvapalkinto Suomeen – Kuuden Oscar-ehdokkuuden Sound of Metal on kokkolalaisten tekijöiden voimannäyttö

Suomalaiset äänitaiturit olivat voitokkaina Cinema Audio Society -palkintogaalassa viikonvaihteessa.

19.4.2021 12:05

Palkintokauden menestyjiin kuuluva Sound of Metal palkittiin viikonvaihteessa äänitöiden ammattilaisten Cinema Audio Society -järjestön arvostetulla palkinnolla.

Sound of Metalin äänisuunnittelusta on vastannut Suomessakin vieraillut Nicolas Becker, ja sen foley-tehosteiden takana on moninkertaisesti palkittu kokkolalaisyritys H5 Film Sound: foley-artisti Heikki Kossi, äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen, joista CAS-palkinnon vastaanottaa Kari Vähäkuopus.

Darius Marderin ohjaaman Sound of Metalin äänisuunnittelu on aiemmin palkittu muun muassa BAFTA:lla ja se on ehdolla parhaan äänisuunnittelun kategoriassa myös Oscar-gaalassa, joka järjestetään Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna 26.4.

Kuulonsa menettävän rock-rumpalin tarinan kertova Sound of Metal on ehdolla kaikkiaan kuuden Oscar-palkinnon voittajaksi.

”Oli suuri ilo ja kunnia olla mukana näin taitavassa työryhmässä”, Heikki Kossi toteaa.

”Palkinnot ja ehdokkuudet tuovat tärkeää huomiota koko ammattikunnallemme”, hän jatkaa.

Elokuvan äänitehosteista, kuten kahvinkeittimen porinasta ja ovien kolahduksista vastaavan foley-taiteilijan työ on teknistä, mutta Kossin työskentelytapa ulottuu taidokasta pintaa syvemmälle.

”Äänellä on valtava merkitys elokuvan tunnelman luomisessa. Osa foley-taiteilijoista keskittyy vaatteiden kahinoihin ja askelten kopinaan, mutta itse koen työn kokonaisvaltaisempana: haluan olla osaltani tukemassa näyttelijän tunneilmaisua. Sound of Metalissa se oli erityisen tärkeää. Päähenkilö joutuu opettelemaan viittomakielen eli sopeutumaan yllättäen täysin uuteen kieleen ja identiteettiin”, Kossi kertoo.

Sound of Metalin pääroolissa nähtävä brittinäyttelijä Riz Ahmed on ehdolla parhaan miespääosan Oscar-voittajaksi vaikuttavasta roolityöstään kuulonsa menettävänä muusikkona.

”Foleyt, kuten päähenkilön kehon äänet, kertovat osaltaan siitä, mihin Ahmedin roolihahmo joutuu kuulonsa menettäessään”, Kossi toteaa. ”Haastavinta ja kiinnostavinta projektissa oli hiljaisuuden kuuluvaksi tekeminen ja kehon sisäisten äänten ilmaiseminen. Oli tärkeää saada kerrottua se, mikä jää kuvan ulkopuolelle: viittomat, uusilla aisteilla havainnoiminen, identiteetin särkyminen ja sen sirpaleista takaisin kasaaminen”, Kossi kertoo.

Muun muassa elokuvataiteen valtionpalkinnolla huomioitu Kossi on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia elokuva-ammattilaisia. Hänen työtään on kuultu esimerkiksi elokuvissa Hillbilly Elegy, The United States vs. Billie Holiday, The Cave ja Pikku prinssi lukuisten suomalaiselokuvien lisäksi. Tuore esimerkki on myöhemmin tänä vuonna elokuvateattereihin tuleva Juho Kuosmasen uutuus Hytti nro 6.

Sound of Metal on nyt elokuvateattereissa. Helsingissä elokuvaa esittää Kino Engel. Elokuva on katsottavissa myös Amazon Primessä.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia