Parempi kuin elokuva – Alkuperäinen kirja on kiehtovaa luettavaa, oli uusi scifileffa jo katsottu tai ei

Esikoisromaaniksi harvinaisen kypsä ja eheä kokonaisuus.

21.9.2022 08:30

Vastikään elokuvateattereihin tullut Veden vartija perustuu Emmi Itärannan romaaniin Teemestarin kirja, joka ilmestyi vuonna 2012.

Leffapokkarina nyt julkaistu kirja oli suurmenestys, joka herätti myös laajaa kansainvälistä huomiota.

Teemestarin kirja on dystopia maailmasta, jossa vesi on loppumassa. Entisestä maailmasta muistuttavat esineet ovat romua kaatopaikoilla. Diktatuuri sääntelee juomaveden käyttöä, ja veden varastamisesta rangaistaan ankarasti.

Päähenkilö Noria on 17-vuotias tyttö, jonka isä on teemestari. Perinteikkään ammatin hoitajalla on salattua tietoa vedestä ja sen lähteistä. Noria jatkaa isänsä jalanjäljillä, mutta se saattaa hänet suureen vaaraan.

Teemestarin kirja on esikoisromaaniksi harvinaisen kypsä ja eheä kokonaisuus. Tarina on synkkä ja kiehtova, ja teksti on runollisen kaunista.

Ennen Veden vartija -elokuvan katsomista Itärannan romaani kannattaa lukea jo sen takia, että se auttaa avaamaan päähenkilöiden sisäistä maailmaa.

Jos taas elokuva on jo katsottu, kirja laajentaa sen tarinaa mielenkiintoisella tavalla ja antaa lisää oivalluksia. Harvoin elokuva yltää alkuperäisen romaanin tasolle, ja näin on käynyt tälläkin kertaa.

Jussi Huhtala

★★★★

Teemestarin kirja. Kirjoittanut Emmi Itäranta. Kustantaja Teos. 266 sivua.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia