Räävittömässä komediassa esitellään raakoja tapoja kuolla

Miljoona tapaa kuolla lännessä -elokuva vie komean jylhiin mutta karuihin Arizonan erämaan maisemiin. Samoihin, jossa ohjaaja John Ford kuvasi vuonna 1956 ilmestyneen lännenelokuvansa Etsijät (The Searchers). Sen pääosissa nähtiin John Wayne ja Natalie Wood.

Nyt, reilut puoli vuosisataa myöhemmin räävittömien komedioiden, televisioanimaatiosarjojen The Family Guy ja American Dad! keksijä sekä elokuvan Ted ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Seth MacFarlane nimittää paikkaa suorasukaisesti kamalaksi. Hän kuvasi siellä ronskin lännenkomedian Miljoona tapaa kuolla lännessä (A Million Ways to Die in the West).

– Monument Valleyssa oli joko jäätävän kylmää tai paahtavan kuumaa. Siellä myrskysi tai oli epäinhimillisen kuivaa, MacFarlane kauhistelee Los Angelesissa.

Rankka kuvausympäristö sopi 1880-luvulle sijoittuvaan tarinaan.

– Jos ihminen ei tapa toista, kuolee hän tapaturmassa tai viimeistään eläinten raatelemana. Vanhan ajan lännessä kaikki halusivat tappaa toisensa. Se oli vaarallinen paikka. Lupaan, että elokuvassa ei nähdä romanttisia ratsastuskohtauksia auringonlaskuun vaan useita erilaisia ja raakoja tapoja kuolla, MacFarlane sanoo.

MacFarlane kertoo nauttivansa lännenelokuvien katsomisesta.

– Sen takia kirjoitin, ohjasin ja näyttelin elokuvassa. Itseni ohjaaminen ei ollut yhtä vaikeaa kuin kuvittelin. Minua auttoi kokemus Family Guy -animaatiosarjassa, koska siinä olen äänittänyt ja leikannut omaa ääntäni vuosia. Opin suhtautumaan ääneeni kuin se olisi jonkun toisen ääni. Tietenkin ensimmäiset pari päivää oli outoa editoida omia kohtauksiani, mutta sitten pääsin kiinni samaan rutiiniin kuin ääneni kanssa, ja katsoin itseäni kuin ulkopuolista. Se auttoi editointiprosessia.

Ohjaaja kertoo, että hänen esittämänsä päähenkilö Albert on mies, joka on väärässä paikassa väärään aikaan.

–  Hän on menettänyt tyttöystävänsä pelkurimaisuutensa takia. Fyysisestä heikkoudestaan huolimatta hän on kärkevä kommentoimaan yhteiskunnallisia asioita ja teräväsanainen humoristi, MacFarlane valottaa.

Teksti Kirpi Uimonen, Los Angeles

Miljoona tapaa kuolla lännessä elokuvateattereissa. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 5/2014.

Aiheeseen liittyvät elokuvat