Luulitko jo nähneesi kaiken? Ylistetyn toimintaelokuvan jatko-osa on synkempi ja suurempi

9.4.2014 14:07

Walesissa syntynyt ohjaaja-käsikirjoittaja Gareth Evans, 33, on aina intoillut elokuvista. Vuonna 2003 hän teki lyhytelokuvan Samurai Monogatari. Teloitusta odottavasta samuraista kertovassa elokuvassa näytteli Cardiffin yliopiston japanilaisia opiskelijoita. Evansin nykyinen vaimo ja tuottajakumppani Rangga Maya Barack toimi projektissa tulkkina ja kääntäjänä.

Samana vuonna Evans valmistui Glamorganin yliopiston Elokuva- ja tv-käsikirjoituslinjalta, mutta ensimmäisen elokuvansa Footsteps hän sai tuotantoon vasta vuonna 2006. Se palkittiin parhaana elokuvana Swansea Bay -elokuvafestivaaleilla.

Vuonna 2007 Evans ohjasi Indonesian kulttuuriperinnöstä kertovan dokumentin. Projektin myötä hän innoistui indonesialaisesta taistelulajista pencak silat. Pari vuotta myöhemmin hän käytti Merantau – Soturin nyrkit -elokuvassaan indonesialaisia toimintatähtiä Iko Uwais ja Yayan Ruhian.

Vähän Merantaun jälkeen Evans kirjoitti toisen toimintaelokuvan, Berandalin (”nuorisorikollinen”). Sen vaatimat monimutkaiset toimintakohtaukset edellyttivät huomattavasti suurempaa budjettia, jota ei saatu kerättyä. Sen sijaan Evans kirjoitti uuden elokuvan helpommat kohtaukset ja pienempi budjetti mielessään. Hän antoi sille nimen Inside, mutta se julkaistiin Yhdysvalloissa ja Indonesiassa vuonna 2011 nimellä The Raid: Redemption.

The Raid: Redemptionista tuli kansainvälinen hitti, minkä innostamana Evans alkoi sovittaa Berandalia sen jatko-osaksi. Uudessa käsikirjoituksessa Redemptionin päähenkilö Rama on peitetehtäviin joutuva poliisi. Se toi käsikirjoitukseen sen kaipaaman uuden näkökulman. Evans lisäsi tarinaan myös taksissa tapahtuvan toimintakohtauksen ystävänsä kertoman tapahtuman innoittamana. Käsikirjoitus valmistui vuoden 2012 syksyllä ja kuvaukset alkoivat Jakartassa heti vuodenvaihteen jälkeen.

– Kun uusi käsikirjoitus valmistui, ryhdyimme sovittamaan taistelukoreografioita siihen. Gareth halusi monta uutta tappelukohtausta, ja myös niiden vaativuutta lisättiin, erityisesti Vasaratytön osalta. Hänen koreografiansa olivat alun perin paljon yksinkertaisempia, kertoo Yayan Ruhian, joka oli suunnitellut kohtauksia Iko Uwaisin kanssa Evansin alkuperäiseen käsikirjoitukseen.

Vasaratytön roolin sai Julie Estelle, jolla ei ollut taistelulajikokemusta, mutta joka oli näytellyt Evansin lyhytelokuvassa Outcall pienessä tappelukohtauksessa. Hän sai muiden rooliin harkittujen kanssa kaksi päivää aikaa harjoitella Uwaisin ja Ruhianin koreografia. Hän osoitti pystyvänsä suoriutumaan niin tappelemisesta kuin näyttelemisestä samaan aikaan.

The Raid: Redemptionin tarina oli vauhdikas mutta melko suorasukainen, kuin vuoristorata. The Raid 2:sta Evans halusi monitasoisemman, ja hän kehitti sivujuonteita ja -hahmoja. Uusista hahmoista hän halusi mahdollisimman kiinnostavia valkokangasajasta riippumatta. Vasaratytöllä ja Pesäpallomailamiehellä ei ole dialogia, mutta kummallakin on oma nimikkokohtaus, joka tekee heistä ikimuistettavia. Evansin suosikkikohtauksessa Vasaratyttö hoitelee metrossa miesjoukon kahdella vasaralla lähestyessään kohdettaan.

The Raid Redemptionissa Uwaisin esittämä Rama oli idealistinen sankari. Jatko-osassa hän on kostonhimon vuoksi kadottanut oman itsensä ja on paljon synkempi. Ruhianin näyttelemä Mad Dog menetti henkensä näyttävästi edellisessä elokuvassa, mutta korvaukseksi Evans kirjoitti hänelle jatko-osaan uuden sivuosakonnan roolin.

Teksti: Jouni Vikman
Haastattelut: XYZ Films

The Raid 2: Berandal nähdään tänään alkavien Night Visions -festivaalien avajaiselokuvana. Elokuva tulee ensi-iltaan 18. huhtikuuta. Lue lisää elokuvasta Episodista 4/2014. Ilmestyy 11.4.

Lisää luettavaa