Rakkautta & Anarkiaa heittäytyy eläimelliseksi – lue Episodin tärpit

R&A:n ensimmäisenä sunnuntaina on jälleen luvassa 60 elokuvaa ympäri Helsinkiä. Episodi poimi niiden joukosta taas nipun suosituksia, joissa monessa oli tällä kertaa eläinaihe.

Sunnuntain 17.9. ohjelmistosta Bill Frisell, A Portrait, Chasing Trane: The John Coltrane Documentary, Die Beautiful, Golden Exits ja Mr. & Mrs. Adelman on esitelty tämän linkin takaa löytyvässä uutisessa sekä Animals, Bobbi Jene, Butterfly Kisses ja Ethel & Ernest tämän linkin takana olevassa uutisessa.

Mainiot

Tämän vuoden R&A-ohjelmiston musiikkidokumentit ovat olleet harvinaisen mielenkiintoisia. Sunnuntaina nähdään taas yksi.

Vuonna 1958 ilmestyi ensimmäiseksi rock-biisiksi tituleerattu kappale. Rumble: The Indians Who Rocked the World kertoo riffistä, joka muutti maailmaa, ja jytisee rytmi kerrallaan katsojan sydämeen.

Erinomaiset

Suomalaiset ovat tottuneet ihailemaan ilotulituksia taivaalla, mutta Brimstone & Glory -dokumentissa kipinät sinkoilevat ja rikki haisee maan tasalla. Pieni meksikolaiskylä elää ilotulitteiden valmistamiselle ja niiden räjäyttelemiselle kaduilla erilaisissa juhlissa. Siitä on turvallisuus kaukana.

Brokeback Mountain lampaan paskassa” kuvaili eräs toimittaja God’s Own Country -elokuvaa. Aww!

Eläinlääkäriopiskelija palaa rapistuneelle kotitilalleen Somersetiin veljensä itsemurhan jälkeen. The Levelling -elokuvan hiljaisen ja hitaan pinnan alla kuohuvat suuret tunteet.

Keski-ikäinen Setsuko ihastuu englanninopettajaansa ja suuntaa “onnensa” perään Kaliforniaan. Kulttuurien törmäyksestä lämminhenkistä huumoria kaiveleva Oh Lucy! tarkastelee japanilaisella hienovaraisuudella yksinäisyyttä ja ikääntymisen tuomaa katkeruutta.

Raw’n päähenkilö jatkaa perheen perinteitä muuttamalla eläinlääkäriopistoon, mutta itsenäisyys päästää valloilleen outoja mielihaluja. Body horrorin vinksahtanut tunnelma on ihastuttavan epämiellyttävä alusta loppuun.

Jos on nähnyt Bob Brydonin ja Steve Cooganin muita Trip-leffoja, tietää mitä odottaa Trip to Spainilta. Kauniita maisemia, herkullisia ruokia, hupaisaa sanailua ja hykerryttäviä imitaatioita.

Mestarilliset

Taas muutama elokuva onnistui iskemään Episodin toimituksen kyynisten suojavallien läpi.

Craigslist Allstars on todellinen helmi. Helsingissä syntynyt Samira Elagoz on tehnyt mullistavan tutkielman ihmisen kohtaamisesta ja miesten seksuaalisuudesta. Craigslist on yhdysvaltalainen nettisivu, jossa voi hakea mitä tahansa asuntoilmoituksista seksipalveluihin. Elagoz tapaa rohkeasti sen kautta miehiä kohdaten ilman käsikirjoitusta.

Vuonna 1988 ilmestynyt Naapurini Totoro on Ghibli-studion rakastetuimpia animaatioita. Nyt se on mahdollista nähdä Kesäkino Engelin ulkoilmanäytöksessä.

Lisätietoja elokuvien esitysajoista ja -teattereista sekä lipunmyynnistä: hiff.fi

R&A esittää sunnuntaina myös Mia Halmeen jo keväällä ensi-iltansa saaneen Joka toinen pari -dokumentin osana vuoden kotimaisen parhaimmiston Finnhits-teemaa.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut