Rakkautta & Anarkiaa saa vaikutusvaltaisen vieraan – lue Episodin päivän tärpit

Perjantaina 22.9. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla esitetään mielenkiintoinen palanen elokuvan varhaista historiaa.

21.9.2017 19:03

Auguste ja Louis Lumière olivat elokuvan varhaisia edelläkävijöitä 1800-luvun lopussa. R&A esittää Suomen ennakkoensi-illan elokuvasta Lumière, johon on restauroitu ja temaattisesti jaoteltu sata veljesten lukemattomista lyhytelokuvista.

Elokuvan kertojana toimii sen koostanut Thierry Frémaux, Lumière-instituutin johtaja, joka myös vierailee Helsingissä 22.–23. syyskuuta. Kyseessä ei ole mikä tahansa vieras vaan yksi elokuva-alan tämän hetken vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Frémaux tunnetaan nimittäin myös Cannesin elokuvajuhlien taiteellisena johtajana. Hänen päätöksensä maailman tunnetuimman elokuvafestivaalin ohjelmistoa rakennettaessa saattavat yhdessä hetkessä singauttaa tekijöitä tuntemattomuudesta kaikkien tietoisuuteen.

Aikaisemmin suositeltuja

Bill Frisell: A Portrait kertoo Suomessakin usein vierailleesta kitaravirtuoosista. Muusikon ja hänen kollegoidensa haastattelut ovat kiinnostavia, mutta syväluotaavasta dokumentista saanee enemmän irti, jos Frisellin tuotanto on jo tuttua.

Close-Knit on Helsingissä kuvatun Ruokala Lokin ohjaaja Naoko Ogigamin kertomus pienestä Tomo-tytöstä, joka joutuu enonsa ja tämän transsukupuolisen tyttöystävän hoidettavaksi.

A Gentle Creaturen nimihahmo on lempeä nainen, joka ei suostu hyväksymään virkavallan ylimalkaisuutta, kun hän ei saa yhteyttä vankilassa olevaan mieheensä. Hän lähtee kiltisti selvittämään asiaa virallista reittiä, mikä johtaa syöksykierteenomaiseen painajaiseen, joka valitettavasti on murentuneen yhteiskunnan todellisuutta.

Bulgarialaisessa Godlessissa hoitajat hyödyntävät vanhojen asiakkaittensa tilaa henkilövarkauksissa. Tutustuminen uuden potilaan kuoromusiikkiin koskettaa jotain yhden sielunsa kuolettaneen naisen sisällä, mutta onko jo liian myöhäistä?

Golden Exitsin neuroottiset newyorkilaiset pyörivät oman napansa ympärillä ja syyttävät muita huonosta olostaan. Se on elokuva, jonka Woody Allen olisi tehnyt, jos aloittaisi uraansa nyt.

Nimestään huolimatta kulttiohjaaja Sabun Happiness ei ole iloinen elokuva. Katsojaa riepotellaan ääripäästä toiseen, kun elokuvan vähemmän pyyteetön päähahmo keksii onnellisuutta tuovan kypärän, jolla japanilaiset pääsevät eroon juroudestaan.

Olivier Assayasin Personal Shopper on genrejä kumartelematon kummitustarina. Jo Assayasin Clouds of Sils Mariassa vakuuttanut Kristen Stewart esittää kuuluisan mallin henkilökohtaista avustajaa ja meediota, joka odottaa kuolleelta kaksoisveljeltään viestiä tuonpuoleisesta.

The Prince of Nothingwood on katkeransuloinen tarina Kabulin Ed Woodista. Journalisti/elokuvantekijä Sonia Kronlund on tutustunut afghanistanilaiseen hätävaraelokuvaan, jota tekee ilmeisesti vain yksi ihminen.

Queerama on periaatteessa dokumentti etenkin brittiläisen yhteiskunnan suhtautumisesta seksuaalisiin vähemmistöihinsä. Mielenkiintoiseksi, ironiseksi ja koskettavaksikiin sen tekee kuvitus, joka on leikattu vuosien varrella nähdyistä elokuvista ja valistusohjelmista.

Raw’n päähenkilö jatkaa perinteitä muuttamalla eläinlääkäriopistoon, mutta itsenäisyys päästää valloilleen outoja mielihaluja. Body horrorin vinksahtanut tunnelma on ihastuttavan epämiellyttävä alusta loppuun.

The Summit -elokuvassa Ricardo Darín esittää Argentiinan presidenttiä, joka joutuu reagoimaan puhtoiseen imagoonsa suunnattuihin syytöksiin.

Lisätietoja elokuvien esitysajoista ja -teattereista sekä lipunmyynnistä: hiff.fi

 

Lisää luettavaa