Rakkautta & Anarkiaa muistaa edesmennyttä ja synttäreitä viettävää kauhugurua – lue Episodin muutkin tärpit

R&A:n tuoreiden elokuvien kylkiäisenä nähdä yksi kaikkien aikojen parhaimmista – ja hauskimmista – kauhuelokuvista.

20.9.2017 17:04

Torstaina 21.9. on Stephen Kingin syntymäpäivä. Tasan 70 vuotta täyttävän kirjailijan teoksia on filmatisoitu ahkerasti, mutta Creepshow oli hänen ensimmäinen alkuperäinen elokuvakäsikirjoituksensa. Sen puikkoihin asettui George A. Romero. Helmikuussa 77-vuotiaana kuolleelle Romerolle useammasta lyhyestä kauhutarinasta koostuvasta elokuvasta tuli hänen uransa menestynein ohjaus. Creepshow’sta esitetään Helsingin Eerikinkadun Orion-teatterissa 35-millinen arkistokopio.

R&A:ssa ei tietenkään vain muistella menneitä, vaan tarjolla on uusia laatuleffoja eri puolilta maailmaa. Muutama niistä on tulossa myöhemmin normilevitykseenkin.

Dokumentti Anteeksiantamaton asettaa niin kohteensa kuin katsojansa vaikean dilemman eteen. Kun puhutaan Bosnian 1990-luvun kauheuksista, onko oikein laittaa niiden uhreja kokemaan niitä uudelleen, kun yksi syyllisistä haluaa katua tekojaan? Onko anteeksiantaminen edes mahdollista – itselle tai toiselle?

The Killing of a Sacred Deer on The Lobster -elokuvallaan säväyttäneen Yorgos Lanthimosin uusin outoilu. Kauhun sävyjä saava mysteeri palkittiin Cannesissa käsikirjoituksestaan. Ja onpa se The Lobsterin tavoin äkkiväärän hauskakin.

Buddhalaisia on totuttu pitämään rauhanomaisina ja suvaitsevina, mutta The Venerable W. -dokumentin nähtyään voi olla asiasta eri mieltä. Ashin Wirahtu on burmalainen munkki, joka on saarnannut pitelemätöntä vihaa maan muslimivähemmistöä kohtaan tavalla, joka muistuttaa mitä suurin mitoin 30-luvun vastaavaa. Elokuva on ajankohtainen, kun Burmassa on juuri tällä hetkellä menossa etninen puhdistus ja rohingya-vähemmistön julma vaino.

Pariisin oopperatalo on yksi maailman suurimpia, ja sen pyörittämiseen tarvitaan hyvin rasvattu koneisto. Harvoin näkee The Paris Operan kaltaista kokonaisvaltaista ja mukaansatempaavaa teosta kulissien taakse sijoittuvasta elämästä. Dokumentissa seurataan teosten valmistelua talon johdon paineista nuoren venäläislaulajan sopeutumisen kautta juniorijousiorkesterin konserttiin valmistautumiseen.

Aikaisemmin suositeltuja

Suomalaiset ovat tottuneet ihailemaan ilotulituksia taivaalla, mutta Brimstone & Glory -dokumentissa kipinät sinkoilevat ja rikki haisee maan tasalla. Pieni meksikolaiskylä elää ilotulitteiden valmistamiselle ja niiden räjäyttelemiselle kaduilla erilaisissa juhlissa. Siitä on turvallisuus kaukana.

Jazzmuusikko John Coltranea on verrattu Mozartiin ja Bachiin. Chasing Trane: The John Coltrane Documentary -henkilökuvan ainut vika on, että koko ajan soivaa musiikkia haluaisi kuunnella ajan kanssa.

Close-Knit on Helsingissä kuvatun Ruokala Lokin ohjaaja Naoko Ogigamin kertomus pienestä Tomo-tytöstä, joka joutuu enonsa ja tämän transsukupuolisen tyttöystävän hoidettavaksi.

Koskettava Die Beautiful on värikäs draama filippiiniläisestä transnaisesta, joka kuolee juuri, kun hänestä on tullut kauneuskilpailun voittaja. Trishan ystävät järjestävät hänelle hänen elämäänsä ja unelmiaan kunnioittavat ruumiinvalvojaiset, joihin konservatiivinen suku ei ole suostunut.

Gilles Bourdesin Endangered Species on visuaalisesti yhtä kaunis kuin taiteilijakuvaus Renoir, mutta synkempi. Yhteennivoutuvissa kohtaloissa uhanalaisia ovat niin aviopuolisoiden välit kuin vanhempien ja lasten suhteet.

Heartstone on Islannin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvakisaan. Joukko islantilaisnuoria on heräämässä seksualisuuteensa, mikä ei ole välttämättä yksinkertaista syrjäisen kalastajakylän tunkkaisessa ilmapiirissä.

Norjan Pohjoismaiden neuvoston elokuvakisakandidaatti on makedonialaiseen maalaiskylään sijoittuva Hunting Flies. Työpaikkansa todennäköisesti menettävä opettaja sulkee vanhempiensa vihanpitoa jatkavan poikajoukon luokkaan ja ryhtyy rakentamaan yhteisymmärrystä.

Italialaisessa Indivisible-elokuvassa laulavat siamialaiset kaksostytöt vastaavat perheensä elannosta. Kun tarjoutuu tilaisuus toisenlaiseenelämään, he havahtuvat niin lähipiirin, kirkon kuin viihdemaailman raadollisuuteen.

Pitkän linjan luonnenäyttelijä Harry Dean Stanton kuoli 15. syyskuuta 91-vuotiaana. Lucky-elokuvassa Stanton näyttelee kovasti itsensä oloista miestä, joka joutuu kohtaamaan elämän rajallisuuden. Locarnon elokuvajuhlilla vastikään ekumeenisen tuomariston palkinnon voittanut elokuva on mainio tapa kunnioittaa hienon näyttelijän muistoa.

Ranskalaisen kujeilijapariskunnan Mr & Mrs Adelmanissa tekijät pitävät hauskaa eläytyessään vuosikymmeniä kattaneen liiton puolisoiksi. Kirjailijan ja hänen muusansa ylä- ja alamäet nähdään kierona takaumana.

Vuonna 1958 ilmestyi ensimmäiseksi rock-biisiksi tituleerattu kappale. Rumble: The Indians Who Rocked the World riffistä, joka muutti maailmaa, ja jytisee rytmi kerrallaan katsojan sydämeen.

Lisätietoja elokuvien esitysajoista ja -teattereista sekä lipunmyynnistä: hiff.fi

Torstainakin R&A:ssa voi tutkailla vuoden mittaan ensi-iltansa saaneita kotimaisia laatuteoksia, jos on ne aikaisemmin missannut. Nyt ovat vuorossa Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, Miami ja Viraali, joiden arviot voi lukea alla olevista linkeistä.

 

Lisää luettavaa