Rakkautta & Anarkiaa porskuttaa puoliväliin – lue Episodin kootut tärpit

Vuoden 2017 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali saavuttaa keskiviikkona 20.9. puolivälinsä. Sen kunniaksi koostimme listan Episodin toimituksen näkemistä uusista ja jo aikaisemmin esitetyistä päivän tärpeistä.

19.9.2017 18:27

Ensimmäisessä Mainiot-ryhmässä on mielenkiintoisia nimikkeitä eri maista ja lajityypeistä, jotka kannattaa katsoa vaikka vain siksi, että moisia kutkuttavia ja/tai yleissivistäviä aarteita ei välttämättä ihan heti täällä enää nähdä. Erinomaiset-lista on Episodin toimituksen mielestä yleisen kiinnostavuuden ohella, no… erinomaisia elokuvia. Ja sitten ovat toimittajiin henkilökohtaisesti kolahtaneet Mestarilliset-leffat.

On kuitenkin hyvä huomioida, että joka päivä R&A:n ohjelmistossa on myös nimikkeitä, joita edes Episodin leffanälkäinen toimitus ei ole ehtinyt nähdä. Kannattaa siis myös tutkia valikoimia alla lueteltujen elokuvien ulkopuoleltakin.

Mainiot

Bill Frisell: A Portrait kertoo Suomessakin usein vierailleesta kitaravirtuoosista. Muusikon ja hänen kollegoidensa haastattelut ovat kiinnostavia, mutta syväluotaavasta dokumentista saanee enemmän irti, jos Frisellin tuotanto on jo tuttua.

My Cousin Rachel on uusi sovitus Daphne du Maurierin vuonna 1951 ilmestyneestä romaanista. Sam Claflinin esittämä mies uskoo että hänen serkkunsa on murhattu, ja syyllinen on tämän vaimo, Rachel Weiszin näyttelemä salaperäinen kaunotar. Pian mies on kuitenkin yhtälailla kohtalokkaan naisen lumoissa.

Parents on Tanskan ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolle. Tyhjän pesän syndroomasta kärsivä pariskunta muuttaa nuoruutensa maisemiin ja havaitsee mystisesti nuorentuvansa 30 vuoden takaiseen elämäänsä.

Queerama on periaatteessa dokumentti etenkin brittiläisen yhteiskunnan suhtautumisesta seksuaalisiin vähemmistöihinsä. Mielenkiintoiseksi, ironiseksi ja koskettavaksikiin sen tekee kuvitus, joka on leikattu vuosien varrella nähdyistä elokuvista ja valistusohjelmista.

Their Finest on nimekkäiden näyttelijöiden kansoittama laadukas brittituotanto, joka käsittelee sotamielialan ylläpitämistä toisen maailmansodan Britanniassa. Saksalaisten pommitusten lomassa tehtaillaan propagandaleffoja, joihin Gemma Artertonin esittämä nainen saa tilaisuuden painaa oman puumerkkinsä hyvin miehisellä alalla.

Erinomaiset

On yllättävää kuinka samanlainen ihmisten – varsinkin nuorten – maailma voi olla ympäristöstä huolimatta. All This Panic -dokumentti seuraa muutaman vuoden ajan teini-ikäisten tyttöjen kasvua nuoriksi naisiksi osoittaen, että koulu, seurustelu ja tulevaisuus ovat yleismaailmallisia huolenaiheita.

Kaikki tuntevat elokuvalegenda David Lynchin, mutta harva tuntee kuvataiteilija David Lynchiä. David Lynch: The Art Life pureutuu Lynchin elämään ennen debyyttielokuva Eraserheadia ja on pakollinen jokaiselle Lynch-fanille.

A Gentle Creaturen nimihahmo on lempeä nainen, joka ei suostu hyväksymään virkavallan ylimalkaisuutta, kun hän ei saa yhteyttä vankilassa olevaan mieheensä. Hän lähtee kiltisti selvittämään asiaa virallista reittiä, mikä johtaa syöksykierteenomaiseen painajaiseen, joka valitettavasti on murentuneen yhteiskunnan todellisuutta.

Heartstone on Islannin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvakisaan. Joukko islantilaisnuoria on heräämässä seksualisuuteensa, mikä ei ole välttämättä yksinkertaista syrjäisen kalastajakylän tunkkaisessa ilmapiirissä.

Turkkilaisen siirtolaisyhteisön rikollisesta vesasta kertova A Hustler’s Diary tuntuu aluksi farssilta, mutta kun pikkurikollisen päiväkirja joutuu elitistisen kustannustalon käsiin, mukaan tulee synkempää näkemystä ruotsalaisen hyvinvoinnin epätasaisesta jakautumisesta.

On the Beach at Night Alone on kuin pala tosielämää elokuvan muodossa. Ohjaaja Hong Sang-soo luo uusiksi skandaalinkäryisen suhteensa näyttelijätär Kim Min-heehen roolittamalla hänet näyttelijättäreksi, joka pohtii vanhemman ohjaajan kanssa syntyneen suhteen jälkiseurauksia. Ja sitten ryypätään!

Michel Hazanaviciuksen Redoubtablea voisi kuvailla katsaukseksi Jean-Luc Godardin poliittisiin vuosiin. Kevyt tutkielma kerran onnellisen suhteen hitaasta lopusta.

Saamelaisveri – Ruotsin Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintiehdokas – on paitsi kuvaus rotupuhtauteen uskoneen pohjoisen lintukodon historian häpeäpisteestä myös kasvukuvaus nuoresta naisesta, joka päättää kääntää selkänsä hänet määrittelevälle identiteetilleen.

Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi on lyhytelokuvallaan jo Oscar-ehdokkaaksi päässeen Selma Vilhusen esikoispitkä Tyttö nimeltä Varpu. Uusavuttoman yh-äitinsä kaitsemiseen kyllästynyt tyttö lähtee etsimään salaisuudeksi jäänyttä isäänsä.

Mestarilliset

Craigslist Allstars on todellinen helmi. Helsingissä syntynyt Samira Elagoz on tehnyt mullistavan tutkielman ihmisen kohtaamisesta ja miesten seksuaalisuudesta. Craigslist on yhdysvaltalainen nettisivu, jossa voi hakea mitä tahansa asuntoilmoituksista seksipalveluihin. Elagoz tapaa rohkeasti sen kautta miehiä kohdaten heitä tilanteen vaatimalla tavalla ilman käsikirjoitusta.

Virolainen kansanperinteitä, mystiikkaa, magiaa ja romantiikkaa sekoittava November on kauniin surrealistinen. Rainer Sarnetin ohjaustyö on maagista ja kuvaus on puhdasta taikuutta. Elokuvan tapahtumia ei voi selittää, se on nähtävä. Upea taideteos.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ei ole kovin iskevä nimi elokuvalle, mutta kun Fargon Frances McDormand ottaa ohjat käsiinsä kädettömältä virkavallalta ja vaatii oikeutta, alkaa tapahtua kaikkea hauskaa ja tylyä.

Lisätietoja elokuvien esitysajoista ja -teattereista sekä lipunmyynnistä: hiff.fi

Lisäksi R&A:ssa nähdään muutama jo aikaisemmin ensi-iltansa saanut elokuva. Niitä ovat Elämäni Kesäkurpitsana, Hobbyhorse Revolution ja Kaiken se kestää, joiden arviot voi lukea alla olevien linkkien kautta.

 

Lisää luettavaa